Kaleidoskop kulture počinje 2. septembra u Kreativnom distriktu

Četvrti Kaleidoskop kulture u Novom Sadu počeće 2. septembra svečanim otvaranjem u Kreativnom distriktu i trajaće pet nedelja.
Otvaranje će biti uvertira u pet nedelja tokom kojih će se kroz pet umetnosti – arhitekturu, književnost, vizuelnu, primenjenu i izvođačku, programi realizovati širom Novog Sada sve do 8. oktobra.   
 
Do 5. septembra, na svečanom otvaranju, predstaviće se jedna od najprestižnijih institucija u sferi novih likovnih medija i savremenih umetničkih praksi – Ars Elektronika, CGA konferencija, Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT, Madlenianum, Filmski festival Obnova, Akademija umetnosti Novi Sad, umetnici iz Austrije, Hrvatske, Slovenije, Švedske, Francuske, ali i brojni drugi, najavljuju iz fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture"
 
 
Oni dodaju da će programi u narednih pet nedelja biti realizovani na mestima kao što su Kreativni distrikt, mreža kulturnih stanica, Nova mesta – male, urbane celine, Podgrađe, Korzo, Spens i Trg galerija.
 
Takođe najavljuju da će programe obeležiti velika imena poput Stefana Milenkovića i Vojvođanskog simfonijskog orkestra, pisca Svetislava Basare,  muzičara Ramba Amadeusa, dramaturškinje Minje Bogavac i drugih domaćih, evropskih i svetskih umetnika, ali i neke od najznačajnijih ustanova i organizacija među kojima su Srpsko narodno pozorište, Savez udruženja likovnih umetnika, PDP konferencija, Francuski institut u Srbiji, Gete institut, Austrijski kulturni forum i druge. 
 
"Niko ne može da odzviždi simfoniju. Za simfoniju je potreban ceo orkestar, a njega ne čini spisak muzičara. Kaleidoskop kulture je najbolji način da upoznate Novi Sad jer upoznajete toponime kroz kulturu", poručuje direktor fondacije Nemanja Milenković.
 
On dodaje i da Kaleidoskop kulture, razvijajući se na osnovu smernica dobijenih od publike, sada dobija onaj oblik koji je zamišljen na njegovom početku 2018. godine, te je upravo Kaleidoskop kulture Evropska prestonica kulture u malom i legat koji ostaje gradu, a kom se sada, pored umetnika, institucija, organizacija i građana, priključuju i novosadski privredni brendovi. 
 
Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić smatra da je programski luk Kaleidoskop kulture najznačajniji luk Evropske prestonice kulture jer on predstavlja srž i ujedinjuje i okuplja i pojednice, građane, umetnike, organizacije, institucije.
 
"Upravo kroz tu sinergiju i umrežavanje dolazimo do kvalitetnih programa sa jedne strane, a sa druge u prilici smo da iste te programe realizujemo u novim prostorima za kulturu koje smo adaptirali i sredili", kaže Rožić.
 
Razvijanje Kaleidoskopa kulture, što je podstaklo i podizanje kapaciteta kulturne scene grada, vidi se i kroz primer saradnje sa ključnim kulturnim institucijama, poput Srpskog narodnog pozorišta, iz čega su proizašli novi produkcijski standardi i tri multimedijalna operska spektakla – Rigoleto prošlog septembra, Aida ove godine i Karmen koja je u planu za naredni Kaleidoskop kulture. 
 
"Opera Srpskog narodnog pozorišta svrstala se među prve operske kuće u regionu, a zahvaljujući ovoj saradnji zaslužićemo i prvo mesto u Evropi, s obzirom na kvalitet naših umetnika i kvalitet izvođenja naših predstava", smatra direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov
 
Nakon svečanog otvaranja Kaleidoskopa kulture nedelja arhitekture traje do 10. septembra, a potom od će od 11. do 17. septembra biti realizovana nedelja izvođačke umetnosti. Treću nedelju obeležiće književnost od 18. do 23. septembra, dok je četvrta u trajanju od 24. do 30. septembra rezervisana za vizuelnu umetnost.
 
Poslednja nedelja biće posvećena primenjenoj umetnosti i trajaće od 1. do 8. oktobra.
 
 Sve informacije o Kaleidoskopu kulture biće dostupne na zvaničnom sajtu: https://kaleidoskopkulture.com/sr/  
  • Lola

    28.08.2021 10:33
    Neće proći
    Pokušaj Fondacije da svemu daje nova imena je unapred osudjen na neuspeh. Imali su ranije inicijativu da svi novosadski mostovi dobiju imena….Ljubav, Nada itd. i naravno da se nije primilo. Tako će biti i sa Kineskom, nikada se nece primiti Kreativni distrikt

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021