Počinje Kaleidoskop kulture: Više od 40 različitih programa, film o Tomi Zdravkoviću u nedelju

Kaleidoskop kulture biće otvoren danas, a u naredna četiri dana biće predstavljeno više od 40 programa na 16 lokacija u Kreativnom distriktu u Novom Sadu.
Publika će pratiti programe na teatarskoj, muzičkoj i tri filmske bine, a biće otkriveni i novi prostori u Kreativnom distriktu poput Skladišta, renovirane Fabrike, Gvožđare, Biroa, Kulturne stanice Liman.
 
Tokom perioda otvaranja, od 2. do 5. septembra biće organizovano sedam izložbi, osam predstava, 26 projekcija filmova, različiti performansi, tribine, paneli kako domaćih umetnika, tako i umetnika koji dolaze iz Austrije, Hrvatske, Slovenije, Švedske, Francuske, Belgije. 
 
Ceremonija otvaranja zakazana je za danas, 2. septembar u 20 časova i 22 minuta, a tokom iste će kroz audio-vizuelni umetnički performans na prostoru ispred Kreativnog distrikta, biti ilustrovana istorija nekadašnjeg Velikog Limana, kroz četiri ključna perioda. 
 
 
U svečanosti, pored profesionalnih igrača, učestvovaće i volonteri Evropske prestonice kulture. Svečana ceremonija otvaranja biće uživo emitovana i na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine.  
 
Nakon otvaranja kapija, nešto pre 21 čas, prva stanica na otvaranju Kaleidoskopa kulture biće izložba "Veliki Liman: od industrijske proizvodnje do savremenog stvaralaštva" koja će pratiti programe u čitavom Kreativnom distriktu. 
 
Posetioci će imati priliku da pogledaju nacionalni paviljon Ars Elektronike, na kom će izlagati studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu sa projektom "Vrt", smeštenim u Skladištu. 
 
Šta sve možete videti tokom otvaranja Kaleidoskopa kulture? 
 
Posetioci će u KS Liman moći da prisustvuju izložbi "Stripom kroz Belgiju", dok će u Otvorenom ateljeu Pere, Tadije i Borisa, autentičnih slikara nekadašnje Kineske četvrti, smeštenom u Gvožđari, biti izloženi radovi nekih od najperspektivnijih slikara mlađe generacije: Aleksandra Dimitrijevića, Aleksandra Denića i Milana Nešića. 
 
Na istoj lokaciji biće postavljena skulptura Gojka Dutine "Pustinjsko-polarni voz". 
 
Izložba "Enter the MetaClub" Tanje Vujinović i Andreasa Vaneršteta, u okviru CGA konferencije biće postavljena u Fabrici (Ulaz 2) i publika će moći da je pogleda do 5. septembra. 
 
Teatarsku binu otvoriće u 21 čas predstava 48. INFANT-a, kabaretska monodrama glumca Zijaha Sokolovića "Međuigre 0-24", a odmah nakon toga biće izvedena predstava "Pošta" Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora. 
 
U toku večeri nastupiće i DJ Novak i sastav Repetitor. Filmski festival "Obnova", u prostoru koji se obnavlja, prvog dana prikazaće filmove: "Varljivo leto ’68" kao i film "Uprkos magli".  
 
Poslednjeg dana otvaranja, u nedelju, biće prikazana novosadska premijera filma "Toma" koji je prati lik i delo poznatog pevača Tome Zdravkovića.
 
 
Program će se nastaviti do 5. septembra u Kreativnom distriktu, na nekadašnjem prostoru Velikog Limana, a detaljne satnice i lokacije četvorodnevnog otvaranja možete pronaći na sajtu Kaleidoskopa kulture. 
 
Ulaz na sve programe otvaranja Kaleidoskopa kulture je slobodan i bez dodatnih kovid-protokola, dok se svi posetioci mole da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju epidemioloških mera. 
 
Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. 
 
U narednih pet dana u Novom Sadu je najavljeno vedro i sunčano vreme, sa svežijim noćima, te se posetioci savetuju da se, ukoliko planiraju da posete neke od filmova i predstava, toplije obuku. 
 
Podsećamo da je Bulevar despota Stefana, od Mosta slobode do raskrsnice sa Šekspirovom ulicom, zatvoren tokom otvaranja Kaleidoskopa kulture, te se savetuje da se koriste alternativna parking mesta ili da se Kaleidoskop kulture poseti peške ili biciklom.
  • rodjo

    02.09.2021 08:41
    samo
    da rečem, ko vodi grad.kulturu i koliko je jadna kad je predstavlja "prof.Rožic ,preletač iz ds koji se popljuvavao po SNS,godinu i vise dana dok je bio u vlasti,pa presao ovamo,i nagradu dobio clan grdskog veca za kulturu ! manite se njegove etike i morala,koji nije podnosio nas Srbe ni kad je bio tamo , a sad se malkice povukao, ine sme da se zameri svojim radikalima (a tako ih je nekad mrzeo, a sad ljubav)...tesko nam s njime

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021