VIDEO: Novosađani i Novosađanke u predstavljanju svog grada kao Evropske prestonice kulture

Novi Sad će za nešto više od 50 dana postati Evropska prestonica kulture, a svojevrsnu pozivnicu za posetu Srpskoj Atini 2022. godine, uputili su Novosađani i Novosađanke različitih profila.

Balerine, ulični svirači, slikari, veslači, basketaši, performeri, plesači, boćari, muzičari, fotografi zajedno su predstavili sve one vrednosti i specifičnosti koje čine deo identiteta grada i kao takve su i jedan od razloga za dobijanje prestižne titule – Evropske prestonice kulture.  

Kroz ono što najbolje rade, učenici i učenice Muzičke i baletske škole u Novom Sadu, članovi AKUD "Sonja Marinković", mladi i već nagrađivani, ali i renomirani vizuelni umetnici i umetnice među kojima su Aleksandar Bunčić, Pavel Surovi, Luna Šalamon, kao i tatu majstor, koji nosi epitet jednog od najboljih u Srbiji, Ivan Sabo, vizuelno su predstavili raznolikost i bogatstvo Novog Sada.

Dokazujući da kulturu kao način života ne čini samo umetnost, već i druge oblasti, kao što je sport, ovoj svojevrsnoj promociji pridružili su se i članovi Veslačkog tima Danubius, predstavljajući tradiciju Novog Sada stvorenu na obali Dunava, basketaši 3X3 koji, ostvarenim uspehom prethodnih godina, ispisuju novu sportsku istoriju Srpske Atine, kao i koreografkinja Marina Aranitović koja je stekla višegodišnje iskustvo kako u zemlji, tako i u inostranstvu i brojni plesači.  
 
Posebnom novosadskom šarmu u promociji doprineli su ulični svirači Bad Week, koji su ove godine bili deo programa Kaleidoskopa kulture, kao i čuveni boćari, koji decenijama u različitim delovima grada održavaju tradiciju jedne od najstarijih sportskih igara. 
 
 
Promociji Novog Sada kao Evropske prestonice kulture doprineli su i umetnici iz drugih gradova Srbije, među kojima kompozitor, Nemanja Mosurović poznat po muzici za brojne domaće filmove i serije među kojima su "Četvrti čovek", "Šejtanov ratnik", "Beogradski fantom", "Besa", "Vojna akademija" i druge, filmski radnici koji su ostvarili internacionalnu karijeru Aleksandar Adžić i Miloš Jaćimović i drugi.  
 
Program Evropske prestonice kulture tokom 2022. godine obuhvatiće više od 4.000 domaćih, nacionalnih i evropskih umetnika koji će se predstaviti na 1.500 kulturnih događaja, a više detalja možete pronaći na sajtu "Novi Sad – Evropska prestonica kulture".

Teme

EPK
  • Ns

    20.11.2021 00:59
    @Nataša
    Hahaha, bravo za komentar!
    U centar!
  • Ns

    19.11.2021 21:58
    Spot je bas lep, ali Ns je za mene kao gradjanina sr.nje.
    Losa infrastruktura, zagadjeno, usko, guzvasto, prljavo i oronulo, kulturna scena -100.
  • Pera

    19.11.2021 19:46
    Mmmm
    Bas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021