Više od 400 umetnika na novosadskom "Dočeku", ovo je program za večeras

Umetnička proslava "Doček" 31. decembra otvara godinu titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu, uz program u kojem će učestvovati više od 400 umetnika.
Više od 400 umetnika na novosadskom "Dočeku", ovo je program za večeras
Foto: 021.rs

Proslava i nastup fokusiraće se na spoj umetnosti i nauke, čuvajući i promovišući nasleđe velikih imena srpske nauke i umetnosti, koja su dosegnula evropske i svetske okvire - Nikolu Teslu, Milevu Marić Ajnštajn, Milutina Milankovića, Dragišu Brašovana i Ljubomira Micića, navode organizatori.

Program će poslednjeg dana 2021. godine početi prikazivanjem i događajima inspirisanim likom i delom Nikole Tesle.
Simbolično će, u 20:22 časa, kod Varadinskog mosta, premijerno biti izveden deo predstave "Tesla, izumetnik" u režiji Nebojše Bradića, a u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta, u koju će biti uključena i publika formirajući povorku preko mosta i tako spajajući dve obale Dunava sve do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, gde će biti otvorena multimedijalna Teslina svetlosna galerija. 
 
"Nesvakidašnja prilika za Novosađane i njihove goste da barokni dragulj, Podgrađe, vide u novom ruhu uz retko viđene svetlosne instalacije i spoj različitih umetnika koji priređuju autentičan audio-vizuelni doživljaj. Neki od najznačajnijih umetnika iz oblasti svetlosnih umetničkih instalacija i perfomansa predstaviće se u okviru Tesline svetlosne galerije, a među njima su dr Alberto Novelo iz Italije, Ivan Marušić Klif iz Hrvatske, Petko Tančev iz Bugarske, dr Milica Stojšić sa studentima scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Staša Kukić", najavljuju organizatori iz fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022". 
 
U saradnji sa njima su brojni muzičari, čiji će nastupi baš zbog svetlosnih instalacija biti poseban doživljaj i iskustvo za publiku, a među njima su tajanstveni elektro pop duo Nipplepeople, potom u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom stiže i austrijski trio Elektro Guzzi koji na inovativan način pristupa izvođenju tehno muzike uživo, beogradski sastav Kanda, Kodža i Nebojša, svestrani muzičar Đorđe Miljenović, kao i novosadski di-džej sastav Noise Destruction, koji je skoro tri decenije na sceni i brojni drugi.
 
Program u okviru Tesline svetlosne galerije biće završen 1. januara, uz svetski poznat austrijski elektro duo Kruder & Dorfmajster, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, i beogradski sastav Minilinija.  
 
Ceo program 31. decembra je besplatan, a tačne lokacije i satnicu možete pronaći na zvaničnom sajtu docekns.rs .
 
Doček 7530: "Kad Novi Sad dosegne Zenit" 
 
Svečano otvaranje Evropske prestonice kulture, proslava "Zeniteum: 2022", slovenačkog avangradnog reditelja Dragana Živadinova, zakazana za 13. januar u 20:22 časa, slaviće, kroz umetnost i kulturu, velika imena srpske nauke - matematičare Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. 
 
Tradicija Dočeka, koji je u prethodne četiri godine svakog 13. januara otvarao vrata najrazličitijih prostora u gradu i zarad kulture im dao potpuno novi izgled, nastaviće se i 2022. godine i to ponovo na više od 40 lokacija.
 
Program u okviru Dočeka 7530 počinje već 12. januara, kada će lokalni bendovi zapravo biti u ulozi domaćina i svojim nastupima na nekoliko lokacija u gradu, u saradnji sa Inbox udruženjem koje organizuje Ulične svirače, napraviti svojevrsnu uvertiru u 13. januar i svečano otvaranje. 
 
Program se nastavlja 14. i 15. januara u okviru autentičnog programa Slave, i to u mreži kulturnih stanica, gde će biti predstavljena izložba fotografija Pavela Surovog, zatim brojne rukotvorine i gastro kultura, kao i dečiji program.  
 
Tokom programa u okviru Dočeka poštovaće se sve epidemiološke mere, zbog kojih će broj mesta za koncerte u zatvorenim prostorima 13. januara biti vrlo ograničen. Uskoro počinje prodaja ulaznica, a informacije o tome pratite redovno na sajtu docekns.rs , gde možete pronaći i detaljan program i satnicu Dočeka.
 
Veći deo programa Evropske prestonice kulture za 2022. godinu možete pronaći na zvaničnom sajtu Novi Sad - Evropska prestonica kulture.  
  • Pmila ns

    01.01.2022 09:40
    Gde ste ekipili:)))
    Aaa, pa pajkite, normalno. Zdravi, srecni, veseli i istiniti bili:(((
  • Pmila ns

    01.01.2022 08:35
    Komentatori nevole
    Mislim da je u nasem gradu bilo za svakog pi nesto. Ako ne volis ovo, ima tamo drugi neko, nisi valjda neko ko ima otpor prema svemu. Nemojte bas da vam nista nije po volji. Ne volim guzve i ne idem nikud daleko od kuce, ali, bude na Trgu dobrog provoda. Zdravi, srecni i veseli bili svi. Redom:)))
  • Vv

    31.12.2021 15:28
    Nepravda
    A zašto nisu angažovani istaknuti kulturni radnici kao Selimir R.? Stvarno nije u redu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021