FOTO VIDEO: Novi Sad ušao u 2022. uz Teslu kao večnu inspiraciju

Novosađani su sinoć Novu godinu dočekali u znaku Nikole Tesle.
Život i rad naučnika Nikole Tesle bio je motiv sinoćnjeg dočeka 2022. godine, a građani su imaju prilike da prisustvuju višesatnom programu koji je prethodio samom vatrometu u ponoć.
Program je obeležila predstava na otvorenom, prelazak preko mosta "Duga" u Tesla automobilu, Teslina svetlosna galerija i vizuelne i laserske instalacije u Petrovaradinskom podgrađu.
O Teslinom odnosu prema svetu i dostignućima priču su ispričali, kroz savremene umetničke izraze i tehnologije, bugarski multumedijalni umetnik Petko Tančev, italijanski umetnik Alberto Novelo, hrvatski umetnik Ivan Marušić Klif, koreografkinja Staša Kukić, kompozitor Miroslav Novakov, studenti scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kao i koordinatorka projekta Milica Stojšić.
 
Na nekoliko bina u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave nastupili su DJ Dark Angel, Noise Destruction, Elektro Guzzi, Nipplepeople, Kanda Kodža i Nebojša, Đorđe Miljenović.
 
 
Na kraju, kako to obično i biva, u ponoć je bio vatromet, koji je ovoga puta bio sinhronizovan sa video-projekcijama, rasvetom i laserima.
 
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je da je oduševljen što je tematski doček bio upravo posvećen čoveku kakav je bio Nikola Tesla.
 
"Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina", citirao je Vučević Teslu dodavši i da je ovo pravi način da se otpočne nova godina u kojoj je Novi Sad Evropska prestonica kulture.
 
  • PurgerNS

    03.01.2022 11:42
    Mina
    Pupin je ugrobario Srbiju,lobirajući kod Vilsona da današnju Hrvatsku i Sloveniju ne kazni kao poražene nego da ih podrži u težnji da se spasu ulazeći u ravnopravnu komunu sa pobedničkom Srbijom...ishod te "dobrote" upoznali smo 1941-45 kao i 1991-95.
    Tesla je učinio više od njega...Tesla ima veze sa Srbijom zato što je Srbin.
    Mina Mina...malo više istorije..malo manje mržnje
  • Mina

    03.01.2022 09:37
    Koji Tesla?
    Tesla nema ama bas nikakve veze sa Novim Sadom, i skoro nikakve sa Srbijom. Pupin je nemerljivo vazniji za Vojvodinu, a za Srbiju je ucinio vise nego bilo ko u njenoj istoriji svojom pamecu i patriotizmom. Kamo srece da mi danas na celu drzave imam patriotu, makar bio prosecno pametan.
  • Zebra

    02.01.2022 22:10
    Šta to znaci da je Tesla inspiracija Novom Sadu? Ja koliko vidim Novom Sadu je inspiracija beton i Galens…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021