Umetnost za mlade: Pozorišni festival "Upad" od 10. do 16. maja u Fabrici

Novi Sad će od 7. do 15. maja postati prestonica bajki i priča, jedinstveno pozorišno iskustvo za sve.
Više od 200 umetnika iz 14 zemalja, kroz gotovo 40 predstava, na više od 20 lokacija daće starim pričama novo ruho, ali i doneti nove, jedinstvene, savremene bajke, kroz programski segment "Bajke budućnosti".
Uz poznate domaće autore, Novi Sad će ugostiti i neke od najznačajnijih pozorišnih trupa za decu iz Evrope, a deca i mladi uživaće u prvim Novosadskim pozorišnim igrama, ciklusu koncerata za decu "Ksenija i lovac", seriji predstava "Duša ište pozorište", projektu Evropa xxl koji nam donosi pet opera za decu, svojevrsnim "Književnim stazama", ali i četvrtom pozorišnom festivalu "Upad", koji će biti realizovan od 10. do 16. maja u Fabrici, u Kreativnom distriktu.
Osnovna ideja "Upada" je promovisanje i popularizacija pozorišne umetnosti za mlade, a sve predstave u programu izabrali su aktivni mladi gledaoci: Pavle Hrnčić, Mila Pajić, Amelia
Stakić, Anja Pejinović, Višna Vukajlović, Marija Đurđević, Kristina Nestorović, Petra Protić, Nikolina Đenadija, Staša Kecojević, Jelena Laketić i Lana Trklja.
 
"Upad kao i ostali festivali za decu i mlade, planirani su da ostanu kao legat, nadamo se, dekadama, nakon Evropske prestonice kulture i mislim da je to nešto što je jako značajno. Zaboravljamo da su deca i mladi budućnost koja dolazi i koliko je značajno da njima ukažemo i na značaj međunarodne saradnje i na to šta je dobro a šta zlo, ali takođe da ispričamo bajke na drugačiji način, da vidimo koje su to priče budućnosti", rekao je koordinator festivala "Upad" Bojan Milosavljević.
 
Repertoar četvrtog pozorišnog festivala "Upad", svi zainteresovani mogu pronaći na OVOM linku.
 
Za učenike i studente ulaz je besplatan na sve predstave, uz obaveznu rezervaciju na imejl upadfestival@gmail.com. Redovna cena ulaznice je 500 dinara i moći će da se kupi pred početak predstava u Fabrici.
 
Pozorišni festival "Upad" realizuje se u okviru aktivnosti na međunarodnom projektu "BeSpectActive!" koji je deo EU programa Kreativna Evropa – Kultura i koji okuplja 19 partnerskih organizacija iz 15 država EU. U fokusu projekta je razvoj aktivne publike i participacija, kao i međunarodna mobilnost umetnika. 
 
Festival "Upad" podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za finansije, Fondacija "Novi Sad – Evropska prestonica kulture", EU program Perform Europe, kao i fondovi Creative Ireland Longford i Culture Ireland.
 
Više detalja o čitavom programu "Bajki budućnosti" možete pronaći na sajtu novisad2022.rs.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021