Danas u Novom Sadu: Sve Betovenove simfonije u jednom danu

Više od 200 izvođača Beogradske i Dortmundske filharmonije izvešće u nedelju, 26. juna, u Novom Sadu svih devet Betovenovih simfonija u jednom danu.
Danas u Novom Sadu: Sve Betovenove simfonije u jednom danu
Foto: Pixabay
Šef-dirigent Gabrijel Felc ističe da posetioce očekuje istinski spektakl.
"Sve simfonije, od jedan do devet, za jedan dan, to je stvarno veliki spektakl. Sve simfonije sam dirigovao ranije. Normalno imaš maksimalno dve simfonije za jedan program. Ova situacije je vrlo emocionalna za mene", rekao je Felc Tanjugu.
Kako je najavljeno, u okviru "Betoven maratona", jednog od najznačajnijih projekata Novi Sad - Evropska prestonica kulture, u okviru programskog luka "Tvrđava mira", Beogradska i Dortmundska filharmonija će uz jednog dirigenta Felca tokom istog dana naizmenično izvesti osam Betovenovih simfonija u Gradskoj koncertnoj dvorani, uz ulaznice za posetioce.
 
Najpre će Dortmundska filharmonija izvesti od 10 časova Simfonije broj 1 i 2, potom Beogradska filharmonija od 12:30 časova Simfonije broj 3 i 4, slede Dortmunđani od 15 časova sa Simfonijama broj 5 i 6 i naposletku Beograđani sa Simfonijama 7 i 8 od 17:30 časova.
 
Iste večeri od 20:22 časa više od  200 muzičara iz Beograda i Dortmunda, među kojima će za tu priliku biti i hor Slovačke filharmonije, izvešće poslednju Devetu simfoniju i čuvenu "Odu radosti" besplatno za Novosađane na Petrovaradinskoj tvrđavi.
 
Felc je podsetio da je na "Betoven maratonu" rađeno četiri godine, da je prvi pokušaj njegovog održavanja 2020. godine u Beogradu morao biti odložen usled pandemije kovida19.
 
"Beogradska filharmonija ima dugu istoriju sa Betovenom. Najbolji dirigenti su dirigovali u Beogradu u Kolarcu sve simfonije. Orkestar svira Betovena stvarno super, moram da kažem", naglasio je dirigent Beogradske filharmonije.
 
Felc je ocenio da Betoven spada među najvažnije ljude u istoriji, poput Leonarda Da Vinčija, Mikelanđela ili Johana Volfganga Getea.
 
"Imamo velik spektar Betovena, on nije samo jedan kompozitor. On je čovek sa srcem. Pisao je muziku za nas, za vas, za celi svet", rekao je Felc.
  • Na otvorenom

    26.06.2022 11:23
    Bolje da su oh instalirali na vecem otvorenom prosru
    Bice naguzvano kod Akademije
    Bice guzvackao pred SNP i samo retli ce imati pin muzicki utisak
    Steta
  • Huncut

    26.06.2022 10:59
    Ma ovo je prelepo, dolazimo.
  • Vesna

    26.06.2022 10:16
    Podvig
    Ovo je praznik muzike. Podvig je i za izvodjače i za dirigenta. Bravo. Dolazimo da vas slušamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021