FOTO: Završena "Obnova", posebno priznanje Raši Andriću, "Gejm" Ane Lazarević najbolji film

Film "Gejm" rediteljke Ane Lazarević nagrađen je "Mašnom Obnove" kao najbolji film u takmičarskoj selekciji na ovogodišnjem Filmskom festivalu "Obnova".

Festival se od 1. do 3. septembra odvijao na četiri lokacije u Novom Sadu.

Žiri u sastavu Milan Puzić - scenarista, Kalina Kovačević - glumica i Slobodan Ivetić - režiser, u obrazloženju su istakli da je odluka o dodeli priznanja Ani Lazarević bila jednoglasna.

"Mašna Obnove" za poseban doprinos srpskoj kinematografiji uručena je reditelju Radivoju Raši Andriću, koji decenijama društveno - angažovanim filmskim jezikom i nesvakidašnjim humorom stvara dobre sisteme vrednosti i prenosi ih putem filma. 
 
Publika je sva četiri dana besplatnog festivala imala priliku da pogleda i kultna ostvarenja u njegovoj režiji: "Leto kad sam naučila da letim", "Munje", "Tri palme za dve bitange i ribicu" i "Kad porastem biću kengur".
 
Specijalna nagrada "Milica Milićević" za najbolji studentski film dodeljena je Tamari Kostrešević za film "Lažni autostop".  
 
Osim filma "Gejm", u okviru takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma publika je pogledala i filmove "Heroji radničke klase", "Ala je lep ovaj svet", "Komedija na tri sprata", "Heroji", "Mrak", "Ne igraj na Engleze" i "Džem od kavijara".  
 
 
U toku četiri dana festivala bili su prikazani i čuveni digitalno remasterizovani filmovi "Sjećaš li se Dolly Bell", "Valter brani Sarajevo", "Bitka na Neretvi", "Ko to tamo peva", "Miris dunja", kao i film "Neka druga žena". 
 
U kategoriji "Izvan selekcije", prikazani su i filmovi "Gde je Ana Frank?" (u saradnji sa Sarajevo film festivalom i fondacijom 'Friedrich-Ebert-Stiftung Dialogue Southeast Europe'), "Stric", "Ševa", "Valter" i "Frau Ajnštajn". 
 
Tokom festivala, koji je posetilo više od 4.000 građana, održane su radionice o filmu namenjene najmlađim posetiocima i tinejdžerima.
Festival "Obnova" je rezultat entizijazma mladih filmskih radnika i ljubitelja filma koji su želeli da podsete na to da dobri sistemi vrednosti žive i obnavljaju se na filmskom platnu.  
 
Festival realizuje udruženje "Filmium" uz podršku Evropske prestonice kulture, Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, Akademije umetnosti u Novom Sadu i bioskopa Arena Cineplex. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021