Korzo ponovo oživljava nekadašnje novosadsko šetalište

Od davnina Novosađanima je u navici da popodne provode u šetnji na čistom vazduhu u neposrednoj blizini Dunava i Petrovaradinske tvrđave.
Korzo ponovo oživljava nekadašnje novosadsko šetalište
Foto: V. Veličković

Korzo predstavlja najčešće glavnu gradsku ulicu i svojevrsni izlog grada, odnosno glavno gradsko šetalište. Novosađani su gradskim korzom šetali i razgledali, u početku jedino neradnim, a tek mnogo kasnije i svakim danom, i to samo od ranih popodnevnih časova do prvog sumraka, gde je najvažnije bilo pokazati se u najboljem izdanju. Omiljena šetališta građana bila su Futoška šuma, lepo uređen Vladičanski vrt u Kisačkoj ulici, Kamenički park i Trandžament.

Dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, gradnjom Bulevara kraljice Marije, danas Mihajla Pupina i Ulicom Modene, kao i gradnjom Banovine i okolnih velelepnih zdanja, korzo se seli na tu lokaciju.

Iako je nekadašnja lokacija Bulevara Mihajla Pupina za novosadski korzo danas promenila svrhu, jednom godišnje dobije svoju prvobitnu funkciju i vrati Novosađane u neka prošla vremena. Ove godine obeležava se peto održavanje Korza, najvećeg umetničkog i produkcijskog poduhvata, koji će ponovo izmestiti klasičnu muziku iz koncertnih sala, te tako približiti ovu vrstu umetnosti svim sugrađanima.
 
U okviru programskog luka „Kaleidoskop kulture“ Evropske prestonice kulture, koncert klasične muzike Korzo će još jednom otvoriti nedelju izvođačke umetnosti. Pod vedrim nebom na Bulevaru Mihajla Pupina, 10. septembra od 20.22 časa, Novosađani će moći da uživaju u kompozicijama velikana klasične muzike pod izvedbom Julijana Rahlina, Vojvođanskog simfonijskog orkestra i dirigentskom palicom Aleksandra Markovića. 
 
"Kaleidoskop kulture" trajaće do 7. oktobra i biće podeljen na pet nedelja, tokom kojih će se smenjivati pet vrsta umetnosti – arhitektura, književnost, izvođačka, vizuelna i primenjena umetnost. Detaljan program, programsku knjigu, satnice i sve informacije u vezi sa događajima Kaleidoskopa kulture, možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs, kao i na kaleidoskopkulture.com.
  • Mire

    09.09.2022 17:03
    Mire
    Vtemena Korzoa su daleka proslost i mi koji smo osetili cari toga samo sa setom mozemo da pricamo o tome! Svaka generacija ima svoje i seca ce se svoje mladosti! Sve u svemu nema nista lepse od mladosti i prvih zaljubljivanja....a i razocarenja! Takav je zivot i treba ga takvog prihvatiti jer i kada ostanes "zarobljenik"proslosti nije dobro jer nema napretka i razvoja! Lepo je ovo organizovati i omladini pokazati kako je nekada bilo i nas matore podsetiti na ta vremena!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021