Tragična smrt najvećeg srpskog slikara svih vremena

Te davne 1942, rat je vladao svetom. Strah i neizvesnost ophrvali su našu zemlju, a rat je stigao i u mali Šid.

Ćirilica je postala zabranjeno pismo, a jedan od najvećih srpskih slikara tada prestaje da potpisuje svoje slike. Sava Šumanović stradao je u vihoru rata na Veliku Gospojinu 28. avgusta 1942. godine.

Umetnik, kog nazivaju "revolucionarom u odnosu na umetnost", interesovanje za slikarstvo pokazao je još u srednjoj školi, iako je njegov otac želeo da bude advokat, majka je podržala Savin talenat, što se ispostavilo kao jedino ispravno.

Godine 1927. Sava Šumanović je naslikao "Doručak na travi" koji je naišao na odlične kritike u Francuskoj. Nešto kasnije je za sedam dana i noći intenzivnog rada naslikao sliku "Pijana lađa" koju je izložio na salonu nezavisnih. Inspiracija za sliku je bila istoimena pesma Artura Remboa koja je do njega došla preko Rastka Petrovića koji mu ju je recitovao. Druga inspiracija je bila slika Teodor Žerikoa "Splav Meduza", a kritičari su ovo delo dočekali sa podeljenim kritikama. Nestabilan i iscrpljen, Sava je teško podneo negativne kritike.
 
U septembru 1928. godine izložbom na Novom univerzitetu u Beogradu, dobro je prošao i kod kritike i kod publike, prodao je sva dela i ponovo se uputio u Pariz. To je bio njegov poslednji boravak u omiljenom gradu. Trajao je nešto više od godinu dana. Tada su nastala remek dela: "Crveni ćilim", "Ležeći ženski akt", "Luksemburški park u Parizu".
 
Veliki broj najznačajnijih Šumanovićevih dela publika će moći da pogleda na jedinstvenoj izložbi u Srbiji "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata" koja će biti otvorena 24. septembra u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, dok će se postavke nalaziti i u Galeriji Matice srpske, kao i u Galeriji slika "Sava Šumanović u Šidu".
 
Izložba će otvoriti nedelju vizuelne umetnosti Kaleidoskopa kulture, na Trgu galerija, mestu koje tradicionalno pripada vizuelnoj umetnosti. Kao jedan od ključnih projekata Evropske prestonice kulture, Kaleidoskop kulture povezao je galerije od nacionalnog značaja – Spomen-zbirku Pavla Beljanskog i Galeriju Matice srpske, Galeriјu likovne umetnosti poklon zbirku Rajka Mamuzića koja će učestvovati programski, ali i Galeriju slika "Sava Šumanović" u Šidu.
Šumanovićevo slikarstvo iz perioda između 1919. i 1941. godine biće predstavljeno delima iz tri navedena muzeja, ali i zahvaljujući pozajmici umetnikovih dela iz vodećih nacionalnih institucija kulture, zatim muzeja iz Hrvatske, Makedonije i Francuske.
 
Kaleidoskop kulture traje do 7. oktobra, a nakon nedelje vizuelne, poslednja nedelja posvećena je primenjenoj umetnosti.
 
Više detalja celom Kaleidoskopu kulture i Evropskoj prestonici kulture možete pronaći na sajtovima novisad2022.rs, kao i na kaleidoskopkulture.com.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021