FOTO: Izabrano idejno rešenje spomenika Subi u Limanskom parku, pogledajte nagrađene radove

Milan Kulić iz Beograda pobednik je konkursa za izradu skulpture posvećene Mitru Subotiću Subi, saopšteno je iz Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture".
Konkurs za idejno vajarsko-arhitektonsko rešenje izgleda skulpture je raspisan u saradnji sa Fondacijom "Mitar Subotić Suba", a ona će biti postavljena na "Subinom platou", na ulazu u Limanski park.
Pobedničko rešenje biće prva skulptura posvećena jednom od začetnika elektronske muzike, po čemu se, kako je navedeno, Novi Sad ističe u regionu i Evropi. Na taj način, kako je ukazano, biće upotpunjen umetnički prostor na "Subinom platou", na kojem je od ove godine postavljena prva galerija na otvorenom u Novom Sadu.
 
 
Foto: Pobedničko idejno rešenje Milana Kulića
"Postavljanjem skulpture, tačnije spomen-obeležja, u ovom delu Limanskog parka konačno će biti omogućeno zaokruživanje celokupne forme 'Subinog platoa' kao prepoznatljivog gradskog prostora", rekao je arhitekta Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" Dušan Stevanović.
 
Pored autora pobedničkog idejnog rešenja, nagrađena su još dva idejna rešenja za skulpturu, čiji su autori Petar Mirković iz Begeča i Svetlana Milić iz Novog Sada.
 
Foto: Nagrađena rešenja Svetlane Milić iz Novog Sada (gore i levo) i Petra Mirkovića iz Begeča (desno)
 
Komisija je na osnovu pregleda konkursnog materijala kandidata - vizuelnog prikaza, tehničkog opisa i koncepta, jednoglasno odlučili o pobedničkom kao i o nagrađenim idejnim rešenjima.
 
 
Mitar Subotić Suba bio je jedan od najvećih i najpriznatijih muzičkih producenata u ovom delu Evrope i u Latinskoj Americi. Komponovao je muziku za filmove, pozorišne predstave, balet, televizijske emisije, reklame, špice za Radio Novi Sad.
 
Dobitnik je nagrade UNESCO fonda za promociju kulture.
  • Vladimir Krakov

    09.10.2022 21:14
    Transfer blama
    Brazil se neuporedivo lepše odužio Subi nego Srbija - dali su njegovo ime jednoj uglednoj muzičkoj nagradi. Ovakav spomenik izaziva samo transfer blama. Ali dobro, valjda će inspirisati neke ozbiljnije i kreativnije ljude da na nekom drugom mestu dostojnije obeleže uspomenu na istinskog velikana srpske i svetske muzike.
  • Nncz

    06.10.2022 21:27
    Ko, šta, niđe veze sa Limanskim parkom...
  • Neša

    06.10.2022 12:40
    Subo, izvini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021