Finale Evropske prestonice kulture: Izložbe u okviru programa "Druga? Evropa"

Nesvakidašnje izložbe obeležile su godinu titule Evropske prestonice kulture.
Finale Evropske prestonice kulture: Izložbe u okviru programa "Druga? Evropa"
Foto: V. Veličković
Od izložbe koja je potpuno promenila izgled čuvenog Studija M "Vreme i vaseljena", potom izložbi koje su predstavile modernu istoriju Novog Sada, ali jedinstvene rimske šlemove pronađene na ovim prostorima, po kojima se Srpska Atina ističe u svetu, preko do sada neviđenih pronalazaka iz doba neolita, pa i do najvećih srpskih slikara Uroša Predića i Save Šumanovića. Sada, u finalu Evropske prestonice kulture, kao kruna čitavog projekta jesu drugi i drugačiji, marginalizovani, alternativni, novi i buntovni izrazi. 

Od saradnje i povezivanja najvećih nacionalnih umetničkih institucija – Galerije Matice srpske, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, zatim Muzeja Vojvodine, Muzeja Grada Novog Sada, različitih organizacija i umetnika, sve do onih koji su izuzetni činioci kulture, ali nedovoljno vidljivi, a koje Evropska prestonica kulture sada stavlja u prvi plan. 

Jedan od najvećih svetskih slikara naivaca 
 
Art brut umetnost nekonvencionalnog slikara XX veka Emerika Feješa, protagoniste urbanih pejzaža u jugoslovenskoj naivi, biće predstavljena kroz izložbu "Evropa po Feješu" koja će biti postavljena u Kulturnom centru Novog Sada i Turističkoj organizaciji Novog Sada. Emerik Feješ je kao penzionisani majstor za pravljenje dugmadi slikao čačkalicama, kukuruzovinom i farbama za dugmad, gradove Evrope koje je želeo da obiđe, ali zbog života u siromaštvu nije imao prilike.
 
Beskućnici kao fotografi – umetnost iz ugla njihovog objektiva
 
Izložba fotografija pod nazivom "Život" postavljena u Kulturnoj stanici Svilara na nesvakidašnji način predstavlja radove beskućnika koji su se našli u ulozi fotografa. Cilj izložbe, ali i prethodnih aktivnosti, je osnaživanje ove marginalizovane grupe, razvijanja njihovih veština i uključivanja u širu zajednicu, a realizovana je uz pomoć fotografa Slobodana Šušnjevića.
 
Da li znate šta je art brut umetnost i zašto je važna?
 
Ova umetnost biće glavna tema i izložbe "Art Brut", koja će biti postavljena u Arhivu Vojvodine, Šok zadruzi i Kulturnoj stanici Svilara. Izložba će prestaviti tri grupe radova: arhivu Art brut Srbije, radove nastale na radionicama sa osobama sa poteškoćama u psihosocijalnom funkcionisanju, kao i radove sa rezidencije u Novom Sadu na kojoj učestvuju inostrani i domaći art brut umetnici: Darko Brajković iz Hrvatske, Samaneh Atef Derakhshan iz Francuske, Marco Prenninger iz Austrije, Таmbet Tamm iz Kondas Centra u Estoniji sa personalnom asistencijom, umetnik iz Art brut centra Guging u Beču sa personalnom asistencijom, Aleksandar Denić, Dragana Nikoletić, Goran Stojčetović i Katie Woznicki.
Umetnost za sve – izložba koja postavlja standarde
 
Jedna od najuspešnijih škola u Srbiji, škola za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" javnosti će prikazati svoju inovativnu kolekciju umetničkih dela i demonstrirati standarde tj. prilagođavanje prostora i načine izlaganja umetničkih dela tako da ona budu pristupačna, u okviru izložbe "Umetnost za sve".U holu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu biće izloženi umetnička dela čiji su autori poznati umetnici: Nikola Džafo, Dragana Kuprešanin, Milica Dukić, Srđan Veljović, Konstantin Đuričković, Asja Komadina, Tanja Valenćik, Vanja Novaković, Jelena Gajinović, Jovana Milosavljević, Mila Stojanović, Tijana Jevrić i Dejan Jankov.
 
Sve ovo deo je poslednjeg programskog luka "Druga? Evropa" Evropske prestonice kulture koje od 7. oktobra do 27. novembra mnogobrojnim programima pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovešće do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza.
 
Detaljan program Evropske prestonice kulture i sve informacije u vezi sa projektom možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.
  • Nadam

    05.01.2023 14:21
    se
    Nadam se da je EPK završila sa radom-umetnik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021