Program posvećen Mitru Subotiću Subi od 20. do 26. novembra u Novom Sadu

Program posvećen Mitru Subotiću Subi održaće se u Novom Sadu od 20. do 26. novembra, u novosadskom Distriktu, u samom finalu Evropske prestonice kulture.

"Biti ispred svog vremena može da bude hendikep ali i svežina drugačijeg izraza. Subina muzika, kao i sve što je novo, nije bila u potpunosti prepoznata u ono vreme, više je to bilo u komercijalnom smislu. Vrlo brzo je počeo da sarađuje sa tada najznačajnijim muzičarima, rediteljima, koreografima. Sa Subom smo delili isti krug interesovanja, bili u toku njegovog stvaranja, neki su direktno učestvovali u kreiranju zajedničkih dela, bio je deo naših života a on sam se nikada nije postavljao niti ponašao kao zvezda, niti gradio pozu 'veličine'", tim rečima priču o Subi započinju Branka Parlić i Vera Kopicl, urednice programa "Suba: Novi Sad". 

Tokom programa biće predstavljeno njegovo stvaralaštvo kroz sve muzičke žanrove i vrste angažmana kojima se bavio, od muzike za pozorište, preko elektronske muzike, do afro-brazilskih ritmova. 
Subin vizionarski duh osetiće se od 20. novembra u Menzi, gde će biti smeštena interaktivna instalacija "Suba soba" — koja će publici približiti Subine radove do odlaska u Brazil 1990. godine, kao i artefakte u vezi sa njegovim životom i radom, a kojom će kustosirati Bosiljka Zirojević Lečić. U okviru izložbe će publika moći da čuje i kultnu kompoziciju "The Dreambird", koju je Suba radio s Goranom Vejvodom. 
 
Branka Parlić i Vera Kopicl ističu da kultura mladih sve više koristi elektronski zvuk u popularnoj muzici, nove tehnologije su njihovi instrumenti i novi kulturni prostori, te tako je Subina energija više deo njihovog sveta nego prethodnih generacija.
 
Upravo je to i cilj projekta "Suba: Novi Sad", u organizaciji Udruženja za promociju savremene muzičke umetnosti "Nove uši" – da se sa njegovim stvaralaštvom upoznaju mlađe generacije. 
 
"Iako ima puno mladih koji slušaju njegovu muziku (izdanje Croatia rekordsa je bilo na drugom mestu top liste u Hrvatskoj), ono što daje posebnu dimenziju projektu SUBA:NOVI SAD je izdavanje CD-a do sada neobjavljene muzike iz novosadaskog perioda, potom promocija brazilskog izdanja duplog vinila Dreambird, sakupljanje i obrada arhive koja nam stiže iz Brazila, svedočanstva saradnika iz različitih oblasti njegovog delovanja (od elektronske muzike do pozorišta, filma, performansa)", kaže Parlić.
 
Kopicl dodaje da uvrštavanje ovog projekta u program Evropske prestonice kulture "naglašava Subinu međunarodnu karijeru, interkulturalni karakter njegove umetnosti a svakako je prilika da se različiti formati artefakata i arhivske građe sačuvaju u prostoru legatskog karaktera. Na ovaj način Evropska prestonica kulture bi otvorila trajno prostor komunikacije sa Subinim delom, jedan novi kulturni prostor uticaja i kreiranja savremene umetnosti".
 
Do 26. novembra premijerno će biti održana promocija kompakt-diska "Suba: Novi Sad" na kojem će se naći Subina muzika različitih žanrova po izboru njegovog prijatelja i strip crtača Zorana Janjetova Janje, a svojevrsnu premijeru imaće i buklet publikacija "Dreambird/Suba: u potrazi za pulsom sveta" autora Lazara Džamića. 
Upravo će Zoran Janjetov Janja, kao i Dragan Gojković, govoriti o Subinim počecima. Izdavač i kurator Vladimir Ivković održaće predavanje u okviru programa "Ko je Rex Ilusivi", dok će u razgovoru o "Muzici četvrtog sveta" u okviru promocije duplog vinila Mitra Subotića Sube "The Dreambird", koji je objavljen u Brazilu 2022, učestvovati čuveni brazilski muzičari Žoao Paraiba, Žoao Viskonde, kao i poznati srpski kompozitori i producenti Slobodan Misailović, Aleksandar Dujin i Jan Šaš. 
 
Suba je stvarao i muziku za pozorište, pa će o tom segmentu govoriti reditelj Haris Pašović, koreografkinja i rediteljka Nada Kokotović i pesnik, esejista i kritičar Vladimir Kopicl. Publika će imati priliku da pogleda i video-radove Nebojše Krivokuće uz komentare autora, a ovom prilikom biće predstavljene i Fondacija "Mitar Subotić Suba", Zadužbina "Milan Mladenović" i Institut Suba iz Sao Paola. 
 
U okviru programa posvećenih Subi, u Distriktu će radionice voditi di-džej Miloš Martinov Lag, perkusionista Žoao Paraiba ("A Brazilian View of Rhytms") i džez kontrabasista Aleksandar Milošević iz Holandije ("From Be to Bop"). Njima će se sa svojim predavanjem, prezentacijom i performansom pridružiti Aleksandra Ketig i plesačice u projektima Novosadske sekcije CID-UNESCO.
 
Muzika Mitra Subotića Sube nije određena samo jednim zvukom ili žanrovskim obeležjem, kao ni pripadnošću jednom kulturnom prostoru, tako da će njegov Novi Sad u ovom periodu pulsirati raznolikim muzičkim žanrovima Subinih prijatelja i saradnika pod nazivom "Žurka kod Sube", u okviru koje će nastupiti Modern Quartet, Žoao Paraiba, Ivan Fece Firči i drugi. Svakog dana, u Menzi u Distriktu, biće otvorena i "Medijska soba" sa pregledom spotova i filmova na kojima je Suba radio. 
 
Programski luk "Druga? Evropa" predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture te od 7. oktobra do 27. novembra mnogobrojnim programima pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza. Detaljan program Evropske prestonice kulture i sve informacije u vezi sa projektom možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.
  • Ana

    27.07.2023 21:55
    Cast
    Mi je sto sam upoznala Subu,i njegovu porodicu,davne 1989.god.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021