Izložba o Milevi Marić Ajnštajn u obnovljenoj Topovnjači na Petrovaradinskoj tvrđavi

Izložba "Vreme i vaseljena" dr Dušana Jovovića obeležila je otvaranje godine titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu i postavila je standarde vizuelne umetnosti u ovom gradu.

U tom duhu Jovović novom izložbom "Mileva" podiže standarde još više i zatvara jedan umetnički krug, odnosno godinu titule Evropske prestonice kulture. 

"Izložba je zamišljena kao interaktivna multimedijalna postavka koja posetioce stavlja u sam centar dešavanja i izvodi ih iz standardne pasivne uloge. Unutrašnju arhitekturu prostora sam dizajnirao tako da će moći da primi kompoziciju koja će na ubedljiv način prikazati priču inspirisanu blistavim umom Mileve Marić. Sa namerom u potpunosti ukidam spoljašnje svetlo i gradim svetlosne celine u koje upisujem reči, crteže, animacije, scenografske elemente… Izložbu čine 12 celina, svesno delim prostor u svojoj kompoziciji na 'svetli' i 'tamni' koji čine jednu celinu i ne mogu da postoje samostalno", priča Jovović, koji smatra da ovo umetničko delo nije klasična dokumentarna linearna izložba koje smo navikli da gledamo u našim muzejima.

Mileva Marić Ajnštajn prethodno je bila i jedna od centralnih figura svečanog otvaranja godine titule Evropske prestonice kulture, a izložba posvećena Milevi biće postavljena na 800 kvadratnih metara u obnovljenom delu zgrade Muzeja Grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi, objektu koji je poznat kao Topovnjača ili Mamulina kasarna, izgrađen još davne 1775. godine kao jednospratna vojna kasarna. 
 
"Velika je stvar za Srbiju i kulturu što ovakva ustanova dobija jedan ovakav prostor, opremljen najmodernijom tehnologijom. Samo jedan deo se rekonstruiše, a ja se nadam da je ovo uvod u potpunu obnovu jednog od najbitnijih srpskih muzeja na najlepšem mestu, na neosvojivoj Tvrđavi na Petrovaradinu. Stručni timovi rade dan i noć da bi sve bilo spremno za veliko otvaranje u decembru. Posetioci će imati prilike da se kreću kroz 12 umetničkih celina, koje će komunicirati sa njima putem holograma, 3d mapiranih površina, interaktivnih kinetičkih skulptura, dizajniranog zvuka", rekao je Jovović.
 
Detaljan program Evropske prestonice kulture i sve informacije u vezi sa projektom možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.
  • Mirko Staropodgorica

    12.01.2023 13:36
    Wir sind...
    Milenin odgovor na pitanja zašto nema njenog imena na radovima Alberta Einsteina bio je: "Wir sind beide ein Stein." (Igra reči:Mi smo oboje jedan ksmen /nikako stena/ ili Ajmštajn.) Ovo je suština njenog odnosa prema Albertu i uato je naslov izložbe velika GREŠKA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021