Izložba "Kvir Evropa" od srede u Kineskoj četvrti

Izložba "Kvir Evropa" biće otvorena u sredu, 23. novembra u Kreativnom distriktu (Kineskoj četvrti), u prostoru "Skladište".
Postavku organizuje Merlinka festival u saradnji sa Fondacijom "Novi Sad – Evropska prestonica kulture".
Izložbu čini 56 fotografija, 28 umetnika iz 13 evropskih zemalja koje prikazuju realnost LGBT egzistencije u Evropi.
Rusija je krajem oktobra proširila postojeću zabranu promocije "LGBT propagande" među maloletnicima kako bi uključivala ljude svih uzrasta, što bi predstavljalo zabranu svakog spominjanja i prikazivanja LGBT osoba, od interneta do knjiga, filmova, reklama, te izložbi. Slični glasovi se mogu čuti i u Srbiji, ali i pojedinim članicama Evropske unije. 
 
Vidljivost i sloboda ekspresije je sastavni deo egzistencije svake osobe, pa samim tim i važan deo egzistencije LGBT osoba! Slobodan život ne može i ne sme biti ograničen sa četiri zida, jer ako jeste oni predstavljaju zatvorske zidove.
 
Zato fotografije koje čine ovu izložbu prikazuju sve aspekte LGBT egzistencije, od intimnosti i erotike u četiri zida do šetanja, zabave i uživanja u slobodi van četiri zida. 
 
Ali nije sve tako "ružičasto" u Evropi, jer homofobija ume da pokaže svoje ružno lice čak i u tim progresivnim i homofilnim zapadnim državama, a naročito na istoku. Borba protiv homofobije je konstantna i nikada neće biti gotova, jer nam iskustvo pokazuje da prava koja su osvojena mogu biti vrlo lako oduzeta.
 
Otvaranje izložbe je u 18 časova.
  • AT

    22.11.2022 16:24
    Sjajno!
  • Joca

    21.11.2022 15:01
    Ovaj post taman da nabije komentare koji će me podsetiti u kakvoj septičkoj jami živim. Udrite!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021