Na Petrovaradinskoj tvrđavi otvorena multimedijalna izložba posvećena Milevi Marić Ajnštajn

U obnovljenom prostoru Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi otvorena je multimedijalna izložba posvećena naučnici Milevi Marić Ajnštajn, autora Dušana Jovanovića.
Na Petrovaradinskoj tvrđavi otvorena multimedijalna izložba posvećena Milevi Marić Ajnštajn
Foto: Grad Novi Sad
Izložba "Mileva: Mi smo stena" prikazuje spoj virtuelne umetnosti i nauke, koji nudi mogućnost upoznavanja sa privatnim i javnim životom srpske naučnice.
"Interaktivna postavka, prezentovana kroz prizmu autora, inspirisana blistavim umom Mileve Marić Ajnštajn, najvećim delom počiva na umetničkim instalacijama, koje unutar novog dizajniranog prostora posetioce uvodi u sam centar dešavanja", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.
Ministarka kulture Maja Gojković dodala je na otvaranju da ta izložba predstavlja novi pogled na život i rad Mileve Marić Ajnštajn, ali i na "ono što je bilo skriveno godinama i vekovima" o njenoj pravoj ulozi i njenom doprinosu svetskoj nauci.
  • Zika Nedeljkovic

    23.02.2023 11:58
    Izložba Mileve Marić Ajnštajn
    Izložba Mileve Marić Ajnštajn traje naredne tri godine, radno vreme muzeja je od 9 do 17h osim ponedeljka.
  • Anica

    06.02.2023 16:10
    Do kad traje izlozba?
    Moram da vidim izlozbu.
  • Mirko Staropodgorica

    12.01.2023 15:19
    Oboje jedan kamen
    Milevina rečenica: "Wir sind beide ein Stein!" (povod naslovu izložbe) najbolje je svedočanstvo o njenoj sudbini "u senci Alberta Einsteina" i posvećenosti njemu (iako je bila bolji student i mnogo bolji matematičar) i kasnije nesrećnoj porodici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021