Porodica ubijene Novosađanke tvrdi da je prijavila nasilje, novosadska policija negira

Porodica ubijene Slavice Sabo iz Novog Sada tvrdi da je više puta prijavljivala njenog supruga Arpada Saba policiji zbog nasilja, dok u novosadskoj policiji za 021 negiraju da su dobili prijavu.

To je za Dnevnik potvrdio i otac ubijene Slavice, Dušan, koji kaže da su prvu ozbiljnu svađu i Arpadovu nasilnu stranu primetili nekoliko dana nakon što se rodila Nikolina, kada je Arpad iz čista mira napao Slavicu.

"U to vreme još su živeli s nama i ja sam odreagovao i izbacio ga iz stana jer sam video njegovu agresivnost prema Slavici koja se tek porodila i jednostavno nisam mogao to da dozvolim. Nakon toga je počeo da mi preti, da govori da će nas pobiti, da će baciti bombu i slične stvari. Prijavio sam ga policiji, i to više zbog svoje ćerke nego zbog mene, ali mi je rečeno da mogu da ga privedu samo na informativni razgovor i da malo toga mogu uraditi ukoliko Slavica sama ne prijavi nasilje", kaže Dušan, koji je nakon pretnji prekinuo kontakt sa zetom.

Prema Dušanovim rečima, Slavica se nije žalila na maltretiranje i nasilje koje je trpela, iako su joj stalno govorili da ne treba da trpi. Njegova ćerka i četvoromesečna unuka sahranjene su zajedno u sredu popodne na Novom groblju u Novom Sadu.

S druge strane, u novosadskoj policiji za 021 tvrde da nemaju nijednu prijavu za nasilje nad Slavicom.

Iz novosadskog Centra za socijalni rad 021 još nije dobio odgovor da li je njima prijavljeno nasilje u ovoj porodici.

Podsetimo, zločin se dogodio u nedelju uveče oko 23 časa u Veterniku. Sumnja se da je Arpad (29) u alkoholisanom stanju sa više uboda nožem ubio prvo svoju suprugu (24), a potom i četvoromesečnu ćerku Nikolinu.

On je nakon zločina pobegao, a policija ga je uhvatila u ponedeljak popodne u Bačkoj Palanci. Policija i tužilaštvo se uopšte nisu oglašavali povodom ovog ubistva i pitanje je da li bi javnost saznala za ovaj strašan zločin, da mediji nisu objavili.

17 žena ubijeno ove godine

Od početka godine ubijeno je 17 žena i troje dece, dok su u poslednjih deset godina 316 žena žrtve rodno zasnovanog nasilja. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost apeluje na sve građanke da prijave nasilnike i svaki oblik nasilja.

"Apelujemo, molimo sve, od roditelja, komšija, poznanika i sugrađana da policiji, tužilaštvu i centrima za socijalni rad prijave nasilnike. To je jedini način da se spase život žena i dece. Ako znate ili vidite da neko maltretira ili tuče ženu i decu, prijavite nasilnika. Nema izgovora da 'to nije moja stvar' ili 'neću da se mešam', nasilje nad ženama nije privatna stvar, već problem celog društva.", navode u Koordinacionom telu kojim predsedava potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

Iz Koordinacionog tela naglašavaju da se čitavo društvo mora uključiti kako bi se sprečile tragedije poput one u Veterniku.

  • Oštećena

    22.08.2016 14:56
    Nikom ništa
    Moja ćerka je pobegla od muža nasilnika tako što je uspela da pozove svoje i oni su hitno reagovali došavši sa dva "supermena" iz familije. Roditelji muža nasilnika su sve posmatrali i nisu preduzeli ništa.Moja ćerka j sa desetomesečnim detetom ostala kod svojih i razvela se.Inače, zvali smo i policiju i podneli smo krivičnu prijavu koja je odbijena.U međuvremenu je i "hrabri mužić"podneo krivičnu prijavu rekavši da je ona njega istukla.Čak je u prilogu imao naivne "dokaze" iz privatne ordinacije o tobože slomljenom prstu. Moja ćerka je donela dokaze iz Kliničkog centra da je fizički maltretirana. Međutim, nikoga to od nadležnih ne interesuje.Samo prazne priče dok se ne desi ovako nešto, Bože sačuvaj.
  • Bond

    19.08.2016 20:34
    @James
    Presudio bi mu...i šta? Novine bi pisale o tebi kao o nasilniku, ne o njemu. Da li je nasilje smanjeno? NE, samo se promenio izvršitelj. Zabrinjava me i ovakvo površno razmišljanje , a još više broj pristalica.
  • sara

    19.08.2016 16:44
    Zasto da zalimo policiju zbog malih primanja? Zar ne treba da izlaze iz kancelarije jer im ke plata mala? Svašta! Ja radim za 20 000 pa posteno odrađujem svoj posao. A kada sam prijavila nasilje u porodici samo je jedan policajac upisao podatke u mali beli blokcic iako sam bezala od bivseg muza i sakrila de kod njih u stanicu. Niko nije nista uradio ..receno mi ako me povredi reagovace ovako nemaju osnova (!?) E onda kada je pijan dosao i napao mene i dete i kada je brat pozvao policiju dosli su za minut. Sreća jer bi bilo svasta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika