Optuženi policajac promenio iskaz na suđenju za otmicu Gorana Cvijetića

U nastavku suđenja okrivljenima za otmicu Gorana Cvijetića (42) u Novom Sadu 2017. godine, svedočio je optuženi beogradski policajac Vladica Rakić (38), koji je sada promenio iskaz.
Optuženi policajac promenio iskaz na suđenju za otmicu Gorana Cvijetića
Foto: 021.rs
Rakić je ovog puta tvrdio da je bio ubeđen da je Cvijetića predao inspektorima u civilu. On je promenio izjavu u odnosu na onu datu u tužilaštvu, tvrdeći da je tada bio šokiran saznanjem da je osumnjičen zbog događaja u Novom Sadu, ali i zbog straha za gubitak posla s obzirom na to da u MUP-u radi od 2000. godine. 
 
"Mislio sam da sam uradio sve kako treba, da je oštećeni tog 22. maja 2017. godine, na nekoj meni nepoznatoj lokaciji u Novom Sadu predat dvojici policijskih inspektora u mom prisustvu. Bio sam ubeđen u to da su ga posle jurnjave po Novom Sadu, inspektori preuzeli iz kola u kojima mo bili sa njim", izjavio je Rakić.
 
Za otmicu su optuženi Goran Kovačević (46), zvani Goranac, Dalibor Boganović (42) Boća, Vladica Rakić (38), Nenad Stević (41) i Božidar Bosnić (53) koji su na početku suđenja izjavili da se ne osećaju krivim, jer su, kako tvrde, izvršili građansko hapšenje, piše Dnevnik.
 
Oni su sumnjali da je Cvijetić umešan u ubistvo Stevićeve devojke Teodore Kaćanski novembra 2016. godine, kao i ranjavanje Nika Uskokovića januara 2017. Ostajući pri izjavi datoj u tužilaštvu, Goranac je, u utorak, 26. februara, rekao da su uhvatili Cvijetića na Detelinari i obavestili Stevića, rekavši mu da pozove policiju.
 
Cvijetić je, prema njegovim rečima, pokušao da pobegne, ali su on, Rakić i Bogdanović uspeli da ga savladaju i uguraju u kola.
 
Inače, žrtva otmice Goran Cvijetić je nepravosnažnom presudom novembra 2018. godine osuđen na 18 godina zatvora zbog pokušaja ubistva Nebojše Tubića Žapca (58). Proglašen je krivim i za podmetanje eksploziva pod službeni automobil lidera pokreta Dinara-Drina-Dunav Tomislava Bokana.
  • pravnik

    04.03.2019 23:18
    po zakonu
    Sve osuditi i u zatvor, nema privilegovanih... da se razumemo, to nisu uradili posteni momci, a za njih zna ceo grad ko su i sta su.... zajedno sa licem koje su protivpravno lisili slobode odnosno oteli... Novi Sad ce nakon toga bit bezbedan ii mnogo lepsi....
  • Milan

    04.03.2019 09:58
    Pobrkani lončići
    Nisam profesionalac, ali kao relativno upućen laik mogu komentatorima da kažem da su pobrkali lončiće. Moral je jedna stvar, i tu se slažem sa svima, ali morate znati da u tzv. kontinentalnom pravu optuženi ima pravo i da laže prilikom odbrane, ne mora da svedoči ako bi ga to svedočenje inkriminisalo i sl. i tako je i u većini evropskih država. Ako sarađuje, prizna i pokaže kajanje, to mu se može uzeti kao olakšavajuća okolnost, ali se ne može dodatno kažnjavati ako ne želi da prizna, ako laže ili ne govori punu istinu itd.
    Druga stvar je u anglo-saksonskom pravu, koje najbolje poznajemo iz američkih filmova i koje je dosta oštrije (da ne kažem surovije) i koje bi možda ovom našem "divljem zapadu" više priličilo, ali to bi zahtevalo suštinske promene KZ, a verovatno i Ustava, a pitanje je i koliko bi bilo u sladu sa obavezama prema EU...
  • Nella

    01.03.2019 15:15
    @@Vlada
    "Na zalost gresite, nema tu ni price o moralu. Advokat poznaje sistem,..."
    Advokati su ti koji naknadno "savetuju" šta okrivljeni da uradi, i to apsolutno nije po zakonu, a o moralu da se i ne govori! Sve je to zbog novca na koji su pohlepni i jedni i dugi i treći.
    Gleda se da se kriminalac što pre izvuče i oslobodi da bi mogao da nadoknadi gubitak koji e dao za "odbranu", a i da zaradi za drugi krug...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika