Još uvek traje suđenje zbog pasa koji su rastrgli čoveka u Petrovaradinu

Suđenje zbog napada dva psa u Petrovaradinu u julu 2016. godine, kada je u svom dvorištu smrtno stradao Đuro Marčetić, još nije završeno.
Još uvek traje suđenje zbog pasa koji su rastrgli čoveka u Petrovaradinu
Foto: 021.rs
Naredni glavni pretres zakazan je za 4. april, rečeno je za "Politiku" u Osnovnom sudu u Novom Sadu.
 
Sudi se Igori Maksimović, koja je u vreme napada živela na susednom placu, gde su ovi psi i držani. Prema nezvaničnim informacijama, nijedna od životinja nije uspavana u prihvatilištu gde su odnete posle događaja.
 
Spekulisalo se da su to rase američki staford ili pitbul, a Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je tražilo kinološko veštačenje. Jedan pas je u međuvremenu uginuo od srčanog crva, nezvanično saznaje "Politika".
 
U proteklih godinu dana nije održan nijedan od zakazanih glavnih pretresa. O takvom zastoju svedoči podatak sa Portala sudova da je poslednji put ročište održano još 12. februara 2018. godine. Na pitanje o razlozima za takav tok, u sudu kažu da se čekalo da tužilaštvo precizira optužni predlog. 
 
Suđenje je ranije obeležilo i to što su sa jednog ročišta novinari isključeni iz sudnice. Na pitanje da li je suđenje i dalje zatvoreno za javnost, u sudu su naveli da je javnost bila isključena samo za deo glavnog pretresa i da je on sada otvoren. 
 
Tragični događaj se desio kada su psi navodno preskočili ogradu, jureći mačku koju je nesrećni čovek pokušao da odbrani. Marčeta je tada imao 84 godine i živeo je sam, pošto mu je žena ranije preminula. Mediji su tada preneli da je u susednoj kući bila Igora sa dvoje dece, dok je njen suprug bio na putu van zemlje. Po povratku, izjavio je novinarima da je on vlasnik pasa, a da se supruga samo starala o njima dok nije prisutan.
 
Prema informacijama iz Osnovnog javnog tužilaštva, postoji opravdana sumnja da je okrivljena izvršila teško delo protiv opšte sigurnosti, u kome je nastupila smrt jednog lica, u vezi sa izazivanjem opšte opanosti iz nehata. 
 
Optužni predlog dostavljen je sudu ubrzo nakon događaja, 22. avgusta 2016. godine, a početkom ove godine je preciziran.
 
Bivši direktor "Zoohigijene" Aleksandar Bursać veruje da se ništa ne bi rešilo zabranama držanja pojedinih vrsta opasnih pasa. On dodaje da bi se tek onda videlo da probleme prave i druge rase, poput rotvajlera, šarplaninaca i drugih. 
 
"Sve lepo piše, samo treba pročitati i držati se toga. Sve je do čoveka i šta je on hteo da postigne držanjem tih pasa", ističe Bursać i dodaje da se sve svodi na odgovornost vlasnika.
  • Pop

    14.03.2019 18:43
    Bursac bi mogao da prestane da daje izjave,Zoohigijena ima novog direktora kojem doticni nije ni do kolena.
  • EU

    14.03.2019 17:16
    Citav niz zemalja zabranio je drzanje opasnih pasa .
    Zar je toliko tesko da tako bude i kod nas .
    Zar opet cekamo novu tragediju ?
  • Samo kažem

    14.03.2019 15:01
    Čeka se zastara, šta bi drugo bilo u pitanju? OJT je preciziralo Optužni predlog 2018 nakon DVE GODINE.
    Treba menjati ZKP i omogućiti oštećenima veća ovlašćenja u krivičnom postupku, da oni putem punomoćnika oštećenog krivično gone i podižu optužne predloge, ako tuužilaštvo neće ili nema vremena da to radi u rokovima koji omogućavaju da okrivljeni dobije zasluženu kaznu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika