Ove godine s mesta udesa u Južnoj Bačkoj pobeglo 45 vozača

Na području novosadske Policijske uprave tokom ove godine, do kraja prošlog meseca, podneta je, u proseku, više od jedne krivične prijave sedmično zbog nepružanja pomoći povređenoj osobi u saobraćajnoj nesreći, koje su u praksi povezane s bežanjem s mesta udesa.
Ove godine s mesta udesa u Južnoj Bačkoj pobeglo 45 vozača
Foto: 021.rs
Kako piše Dnevnik, od 45 takvih slučajeva s nepoznatim izvršiocima u pomenutom periodu, do sada je rasvetljeno njih 36.
 
Poslednji takav događaj dogodio se u Vrbasu, kada je vozač pregazio biciklistu pa pobegao, a neposredno potom su mu lopovi ukrali kola i spalili ih. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova podneće krivičnu prijavu protiv jednog četrdesetogodišnjeg meštanina koji se tereti da je počinio krivično delo nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, saopštila je Policijska uprava u Novom Sadu.
 
Takve događaje u kojima su povređeni ostali živi, rasvetljavaju službenici nadležnih policijskih stanica i ispostava, a one sa smrtnim ishodom - operativci Grupe za krvne delikte. Više je nezgoda u kojima nema povređenih, već samo materijalne štete, dok je odgovorna osoba nepoznata policiji.
 
Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kazao je ranije za "Dnevnik" da napuštanje lica mesta nakon saobraćajne nezgode nije krivično delo, već je to "samo ukoliko nekoga povredite u saobraćajnoj nezgodi, ostavite ga na putu, ali tamo gde nema drugih ljudi".
 
"Ukoliko to uradite, recimo, u centru naselja, nikada nećete biti optuženi za to krivično delo, jer ga niste ostavili bez pomoći, pošto okolo ima drugih ljudi. Treba promeniti krivično delo - da ne bude kažnjiva radnja ostavljanje bez pomoći, već neukazivanje pomoći. Vozač koji učestvuje u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je neko povređen dužan je da ostane na licu mesta da ukaže pomoć onome koga je povredio i da sačeka dolazak policije", objasnio je Okanović.
 
Ostaje apel građanima da kada vide nezgodu, da pokušaju da zapamte što više detalja. Policiji je korisno sve, od tablice, boje i marke vozila, pa do opisa počinioca.
 
Pravnici ukazuju i na to da su posledice za počinioce koji pobegnu sa mesta nesreće daleko veće od onih koji sačekaju da dođe policija. Bez obzira na to da li je greška vozača ili ne, ako je vozač ili drugi učesnik u saobraćaju nekog povredio, zakonska i moralna obaveza je da toj osobi pomogne.
  • eh

    01.11.2019 19:31
    isti taj ekspert iz komiteta komentarisao da možete odgovarati i ako ukazujete pomoć drugome
  • Milan

    01.11.2019 18:34
    Prepisali
    Pa kad su videli da mitrovicev sin bezi sud nista kantriman pobegao sud nista riba smrdi od glave
  • Uzas

    29.10.2019 15:03
    Mizerije od ljudi
    Sve vitez do viteza, "covek do coveka"! Jbt pa normalan covek kad vidi nesrecu stane da pita da li treba pomoc nekome a ovi pobegnu!!! Da bi usput zvali "vezu" da im sredi..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika