Priveden zbog šamaranja devojke na Bulevaru patrijarha Pavla

Novosadska policija privela je 28-ogodišnjeg muškarca koji je osumnjičen da je 21. novembra na Bulevaru patrijarha Pavla, na ulici, dva puta ošamario devojku.
Priveden zbog šamaranja devojke na Bulevaru patrijarha Pavla
Foto: 021
Kako je za 021 potvrđeno u novosadskoj policiji, ovom muškarcu je izrečena mera zabrana prilaska devojci, a tužilaštvo tek treba da utvrdi da li postoje elementi krivičnog dela, i ako postoje, kako će ga okvalifikovati.
 
Inače, ovaj incident nije prijavljen policiji, već je snimak incidenta, koji je zabeležila kamera na obližnjoj zgradi, kružio društvenim mrežama i na osnovu njega je policija reagovala.
  • Podbarac

    27.11.2019 18:04
    Da pojasnim Zakon
    Postoje tri čalan Krivičnog zakoan koaj se odnose na "neovlašćeno" snimanje ili snimke:

    Član 143 - Neovlašćeno prisluškivanje i snimanje

    Delo postoji ukoliko predmet snimanj je onaj "koji mu nisu namenjeni", tj. ne snimate svoj razgovor sa nekim, ali tuđi snimak dajete trećem licu. Znači sebe i svoje razgovore snimate koliko hoćete.

    Član 144 - Neovlašćeno fotografisanje

    Ukratko - "ko neovlašćeno načini fotografski, filmski, video ili drugi snimak nekog lica i time osetno zadre u njegov lični život"

    Dakle, snimak na javnoj površini ili javnom mestu, npr. sportska hala, nije "osetno zadiranje u lični život", druga stvar je ako nekoga snimate u WC-u ili bilo gde, gde postoji "privatnost" - ulica, saobraćaj, koncert, park... itd. nisu "privatni" prostori, daklem, nema ni dela.

    Potreban i uslov "osetno zadiranje"!

    Član 145 - Neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka

    Ukratko - "bez pristanka lica koje je prikazano" ili "bez pristanka drugog lica čiji se pristanak po zakonu traži i time osetno zadre u lični život tog lica"

    Ovo je praktično delo objavljivanja ili ličnog snimka (npr. neko sebe slikao, pa vi to objavite) ili ste snimali npr. nečiji razgovor (Član 143 - znači ne svoj). Ili se odnosi na dela iz "Član 144 "neovlaščeno fotgrafisanje", snimak koji "osetno zadre u njegov lični život" - tj. nečiji snimak iz javnog WC-a, ili kroz prozor njegovog stana, a on se "ponaša".

    Potreban i uslov "osetno zadiranje"!
  • Podbarac

    27.11.2019 17:08
    @zakon kaže - treba ga menjati
    "audio ili video snimak se neće uzeti u obzir ako snimana osoba nije o tome obaveštena. znači ništa od dokaza" - Nije tačno. A i ukoliko (nekompetentno ili korumpirano sudstvo) to i usvoji, kontratužba, izuzeće sudije... i naravno "YouTube"!

    To je za tzv. "privatne snimke" - snimak sa javne površine, nije dakle privatan snimak. Naravno da osoba koja je snimana može da bude tužena, ali nema osnove - znači ništa od toga.

    U suštini to je pokušaj kriminalaca (ali i nekih drugih) da vas spreče da ih slikate na ulici ili npr. na parkingu dok vam obija kola ili u vašem stanu.

    Znači samo tamo gde postoji pravo na "privatnost" postoji i obaveza da obavestite nekog da snimate - ne i da vam da dozvolu! Što je još jedno "preteće" tumačenje ovih koji ne bo da ih snimaju.

    Znači, deco i građani - snimajte sve marifetluke na ulici i na svim javnim mestima - niko vam ništa ne može. Tolko.
  • zakon kaže

    27.11.2019 13:45
    treba ga menjati
    evo i zakona: audio ili video snimak se neće uzeti u obzir ako snimana osoba nije o tome obaveštena. znači ništa od dokaza jer onaj ko je snimao može u zatvor po zakonu ako ga ovaj tuži. kod nas je sve naopačke.uđe ti lopov sa nožem da te opljačka i ubije i ti ga braneći se ubiješ i najmanje 5 godina. nema šanse na samoodbranu. u inostranstvu dođe policija i napravi zapisnik i to je sve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika