Medijska udruženja: Vanredno stanje ne sme biti izgovor za gušenje slobode medija

Medijska udruženja, nevladine organizacije i opozicione političke partije, osudile su privođenje novosadske novinarke Ane Lalić, navodeći da vanredno stanje ne sme biti izgovor za gušenje slobode medija.
Medijska udruženja: Vanredno stanje ne sme biti izgovor za gušenje slobode medija
Foto: 021.rs
Ana Lalić je puštena iz pritvora jutros, potvrdio je za 021.rs njen advokat Srđan Kovačević. Kako je rekao, telefoni i laptop, koji su joj sinoć oduzeti, nisu joj vraćeni.
 
Ana Lalić je privedena zbog teksta objavljenog na portalu nova.rs, u kojem navodi da medicinski radnici u Kliničkom centru Vojvodine, rade bez preko potrebnih sredstava, na šta je ova ustanova reagovala prijavom tužilaštvu "zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda". 
 
Lalić je u svom odgovoru ovoj instituciji navela da joj ugled narušen zbog toga što ne štite "sopstvenu profesiju od politikanstva". Naglasila je da je ugled lekara ugrožen jer "ne stoje iza svojih diploma".
 
Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahtevalo od policije i nadležnog tužilaštva da odmah i bez odlaganja pusti na slobodu novinarku i članicu Upravnog odbora NDNV Anu Lalić.
 
"Istovremeno kada najviši državni funkcioneri panično prete građanima i novinarima a od Kriznog štaba stižu SMS poruke na brojeve građana sa informacijom da nam preti španski i italijanski scenario, to niti policija niti tužilaštvo ne smatra krivičnim delom, ali ukazivanjem na ugroženost medicinskih radnika da. Sve ovo dolazi u momentu kada Vlada Srbije objavljuje Zaključak da je jedini nadležan za davanje informacija Krizni štab, čime se ukida mogućnost demokratske kontrole vlasti, neproporcionalno se sužavaju ljudska prava i pravo građana da imaju celovitu i pravovremenu informaciju", navode u NDNV.
 
Po mišljenju NDNV-a, ova sitaucija je "najbolji primer da su demokratija i slobode u Srbiji na izdahu, da su institucije postale sredstvo za obračun sa novinarima".
 
U Udruženju novinara Srbije podsećaju državne organe da "vanredno stanje ne sme biti izgovor za gušenje slobode medija".
 
"Pozivamo nadležnog javnog tužioca da pusti koleginicu Lalić na slobodu i odustane od daljeg krivičnog gonjenja. UNS naglašava da je KCV imao mogućnost da demantuje navode iz članka i da nije posao ni policije, ni tužilaštva da ograničavaju izveštavanje medija i hapse novinare. UNS smatra da je nedopustivo i da policija zaplenjuje opremu novinara i zahteva da policija hitno vrati Ani Lalić kompjuter i telefone, kao i da tužilaštvo u Zrenjaninu vrati kameru i telefone ekipi televizije KTV, koja je bila uhapšene prošle nedelje pod lažnom optužbom da se nije dezinfikovala pri ulasku u gradsku kuću", poručuju u UNS-u.
 
Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) saopštila je danas da se tokom vanrednog stanja ne suspeduje pravo na blagovremeno i tačno informisanje građanja i osudio hapšenje novinarke portala nova.rs Ane Lalić.
 
"Vanredno stanje ne sme biti poligon za uvođenje diktature", ističe se u saopštenju.
 
Privođenje novinarke zbog objavljivanja teksta u demokratskom društvu ne sme da se dešava, saopštila je Inicijativa mladih za ljudska prava reagujući na hapšenje novinarke Ane Lalić iz Novog Sada zbog teksta o Kliničkom centru Vojvodine. Kako navodi Inicijativa, u demokratskom društvu hapšenje jednog profesionalnog novinara izaziva veće uznemirenje javnosti od svakog objavljenog teksta.
 
"Novinarka Ana Lalić mora odmah biti puštena iz policijskog zadržavanja i svaki postupak protiv nje obustavljen. Republička javna tužiteljka, politički i policijski vrh moraju uputiti javno izvinjenje novinarki Ani Lalić i celokupnoj javnosti, uz obrazloženje ovih događaja", kaže Inicijativa mladih i dodaje da je i Krizni štab dužan da javnosti predoči istinite informacije o stanju u Kliničkom centru Vojvodine, koje su predmet teksta zbog kojeg je novinarka uhapšena.
 
Opozicioni Savez za Srbiju zatražio je hitno puštanje Ane Lalić iz pritvora, navodeći da "noćno hapšenje i zadržavanje novinarke pokazuje pravu nameru režima Aleksandra Vučića da se, umesto sa ozbiljnim suočavanjem sa epidemijom korona virusa, obračuna sa preostalim slobodnim novinarima". 
 
"Sada je vidljivo da je tome trebalo da posluži i 'centralizovano' obaveštavanje, nakon čijeg uvođenja nemamo uopšte sliku šta se u Srbiji dešava sa epidemijom korona virusa", navodi SzS.
 
Ne davimo Beograd saopštio je da je jedan od "najjačih stubova autoritarnog režima Aleksandra Vučića očigledna kontrola i zloupotreba medija". 
 
"Ali hapšenje novinarke Ane Lalić pod izgovorom sprečavanja širenja lažnih vesti i panike, novo je dno koje smo dotakli. Zahtevamo da se javnosti predoče sve relevantne informacije o ovom slučaju. U vreme kako je na snazi vanredno stanje i sloboda građana ograničena, važnost pravovremenih, jasnih i tačnih vesti može biti samo veća. Posebno o javnom zdravlju, temi koju je Ana obrađivala, a koja nas sve u ovim trenucima najviše interesuje", poručuju iz Ne davimo Beograd.
 
Zbog hapšenja novinarke reagovao je i Građanski preokret, koji je pozvao nadležnog tužioca da obustavi postupak protiv Ane Lalić i naloži policiji njeno hitno puštanje iz pritvora.
 
"Nedopustivo je da se suština njenog novinarskog posla - da javnosti prenese informacije do kojih je došla, a u vezi sa stanjem u Kliničkom centru Vojvodine, bude tretirano kao delo zbog kojeg se lišava slobode. O izazivanju panike u javnosti nema ni govora jer građani dobro znaju u kakvom je stanju srpsko zdravstvo godinama unazad, koliko mu nedostaju oprema i lekovi, a pre svega lekari i medicinski tehničari. Zbog onoga što je Lalić prenela ne mogu da budu čak ni iznenađeni, a kamoli uznemireni", smatra Građanski preokret.
 
U ovom pokretu navodi se da se u ovom slučaju radi o panici druge vrste, a to je panika vladajuće garniture od sve većeg broja ljudi koji dižu glas protiv državne mašinerije laži i od novinara koji imaju hrabrosti da to objavljuju.
 
Privođenje novinarke portala Nova.rs Ane Lalić predstavlja primer zloupotrebe vanrednog stanja u cilju obračuna sa nepodobnim medijima i ogoljuje motive donošenja Zaključka o informisanju stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti Covid-19, saopštio je danas Pokret slobodnih građana (PSG).
 
Kako se navodi, nedopustivo je kažnjavanje novinarke Lalić zbog izveštavanja o lošem stanju u kojem se nalazi Klinički centar Vojvodine, kao i o lošim uslovima za rad zaposlenih u toj ustanovi.
  • Garderp

    03.04.2020 12:19
    Botovi
    Rade botovi punom parom
  • Dragana

    02.04.2020 23:26
    Bravooo za Anu Lalić
    Bravo za novinarku! Ništa nije slagala.. Takva je situacija u celoj zemlji. Rasulo, tuga.. Glupog li naroda koji sumnja u tekst ove novinarke. Pa gde vi živite? Lepo vam je.. Dobro Vam je? Zadovoljni ste preživljavanjem. Ubedili ste sebe da vam je normalno što su na svakom koraku laži, mito, korupcija.. NEMAŠTINA..
    Inače kako izgledaju bolnice u Srbiji?
    Pa ne dao vam bog da zaglavite tamo videćete istinu a mozda i treba tako da se desi a onda ćete imati dovoljno vremena da razmišljate!
  • Tane

    02.04.2020 18:27
    Novinar
    Niko nikad nije ništa rekao za novinare ali laganje i izazivanje panike treba da bude najstrožije sankcionisano.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.