Direktor koji nije isplatio plate posle 16 godina osuđen na godinu kućnog pritvora

Viši sud u Novom Sadu osudio je J.S. na godinu dana kućnog zatvora jer je, kao direktor firme iz Sremske Kamenice, još 2004. godine zloupotrebom položaja sebi pribavio imovinsku korist od skoro 3.3 miliona dinara, na štetu radnika angažovanih u firmi.
Direktor koji nije isplatio plate posle 16 godina osuđen na godinu kućnog pritvora
Foto: 021.rs

Sud je saopštio da je sudsko veće, sudije Ivane Josifović, odlučilo i o 18 postavljenih imovinsko-pravnih zahteva za odštetu.

U presudi se kaže da je J.S. od aprila do juna 2004. godine, kao direktor u firmi "Braća Jakovljević" iz Sremske Kamenice, iskorišćavanjem svog položaja i ovlašćenja, pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist, na osnovu ugovora sa preduzećem "IMR Industriemontagen und Anlagenbau" GmbH iz Hamburga.

Radnicima su u celosti isplaćene zarade za januar, februar i mart 2004. godine, novcem iz realizovanih ugovora koje je od preduzeća iz Hamburga okrivljeni primio gotovinski, "na ruke".

Primio je i 61.500 evra, od kojih je trebalo da plati zarade radnicima za april, maj i jun 2004, u ukupnom iznosu od 46.148 evra, u dinarskoj protivvrednosti od 3.291.340 dinara, što nije učinio, niti je taj novac uplatio na otvoren devizni račun privrednog društva "Braća Jakovljević", navodi se u presudi.

Novac je zadržao za sebe, a oštećenim radnicima nisu isplaćene plate, niti su im uplaćeni doprinosi, navodi sud.

Imajući u vidu, pored ostalog, vreme koje je prošlo od izvršenja krivičnog dela, sud je zaključio da je "godinu dana kućnog zatvora opravdana i dovoljna kazna da se popravno utiče na okrivljenog da ubuduće ne vrši krivična dela, ali i da će se istovremeno postići svrha kažnjavanja u smislu generalne prevencije, ukazujući potencijalnim počiniocima da i nakon proteka toliko vremena kazna ipak postoji, ali prilagođena svim okolnostima".

  • Stefan

    27.06.2020 20:12
    Policija tužilaštvo sudstvo 100% korumpirano
  • Ja

    26.06.2020 18:56
    Karma
    E Spasoje, karma je kucka. Neki ne zaboravljaju kako ti se radnik ubio zbog tebe. Taj covek je imao porodicu, imas je i ti. Gde ce ti dusa?
  • R

    26.06.2020 18:37
    R
    Sta ste glasali to ste dobili. Ovo nije normalno pa ljudima prodaju imovinu izvrsitelji za dug informatike a ovu barab.....ma sta vise i da pisem. Sami ste trazili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika