Sudari biciklista u Novom Sadu

Čak troje biciklista i jedan motociklista povređeni su u četiri udesa proteklog dana na ulicama Novog Sada.
Sudari biciklista u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Kako za 021 kaže dr Zoran Krulj iz novosadske Hitne pomoći, dogodila su se dva sudara biciklista zbog kojih je interevenisala lekarska ekipa.
 
Prvi od tih sudara bio je u 7:30 na Bulevaru kralja Petra. U sudaranju dvoje biciklista povređena je 65-godišnja žena, koja je zbrinuta na licu mesta i prevezena u Urgentni centar.
 
Tri sata kasnije je u Omladinskih radnih akcija na Slanoj bari s motora pao 35-godišnji muškarac. I njega je lekarska ekipa zbrinuta i nakon ukazane pomoći prevezla u Urgentni centar.
 
Nešto pre 11 časova dogodio se novi sudar biciklista i to u Futoškoj ulici, prekoputa Futoškog parka. Hitna pomoć je zbrinula 60-godišnju ženu i prevezla je u Urgentni centar na dalju dijagnostiku.
 
Četrdesetjednogodišnjak na električnom biciklu oboren je u Šajkaškoj ulici nakon sudara sa automobilom, nešto posle 12 časova. Povređeni je, dodaje dr Krulj, zbrinut i prevezen u Urgentni centar na dalju dijagnostiku.
  • PetarPP

    29.08.2020 03:08
    Kasno sam video ovu vest ali ako neko zaluta treba da pročita i da se edukuje ako ne poznaje dovoljno pravila kako ne bi dolazilo do sudara na biciklističkim stazama i kako se ne bi kršili propisi.
    Ovo je za @Vladu, @staze i sve koji ne znaju da je SMER biciklističkih staza regulisan Zakonom o bezbednosti sabraćaja a deo koji se to definiše glasi:

    "ZoBS - Član 89
    Na biciklističkim stazama za saobraćaj u oba smera vozila, vozač bicikla mora da se kreće desnom stranom u smeru kretanja vozila."

    Da objasnimo prvi deo rečenice do zareza: "Na biciklističkim stazama za saobraćaj u oba smera vozila"
    Ovo znači da se pravilo odnosi na situaciju u kojoj postoje DVE biciklističke staze PORED PUTA ZA MOTORNA VOZILA. U takvom slučaju je uvek jedna traka sa leve a druga sa desne strane.

    Drugi deo rečenice: - "vozač bicikla mora da se kreće desnom stranom u smeru kretanja vozila"
    Strana je U ODNOSU NA PUT ZA MOTORNA VOZILA te biciklisti MORAJU da se kreću desnom biciklističkom stazom jer je to pravac u kome se kreću motorna vozila.
    I ne, ne može samo da znači desnom stranom staze jer NE SME da se vozi u SUPROTNOM smeru kretanja (motornih) vozila.

    I da zaključimo da su biciklističke staze JEDNOSMERNE osim u slučajevima gde postoji samo JEDNA biciklistička staza odnosno obeleženo je drugačije horizontalnom ili vertikalnom signalizacijom.
  • Tja

    22.08.2020 21:29
    To nikad nije imalo veze sa prevoznim sredstvom, već jednostavno sa vaspitanjem. I nemojte da se čudite kako i zašto, pre neki dan simpatična bakica sa unukom prelazi 4 trake 10 metara od pešačkog i semafora, kroz automobile koji čekaju umesto lepo preko pešačkog. Tako da nema veze sa vozilom, godinama, slojem, neke je ovde očigledno sramota da budu normalni (neki kažu fini) jer se to smatra poput neke slabosti.
  • Branis

    21.08.2020 19:41
    Malo obzira prema drugima
    Biciklista sam, i pešak i vozač, posmatram iz svih uglova - biciklisti u ovom gradu imaju najgore uslove! Prvo, staze su užasne, mnoge od njih samo "improvizovane" - nacrtana linija i 50cm prostora ne može se zvati stazom! Bankine su previsoke, korenje drveća probija beton od čega pada lanac i otpadaju bubrezi... Gomila staza završava se "nigde" - imaš biciklističku stazu, voziš po pravilima i odjednom kraj staze na sred ničega, nemaš gde da skreneš, nemaš gde da pređeš...
    Drugo, ljudi bez ikakvog obzira parkiraju - ulaze kolima bar do pola staze, ostavljaju motore na sred staze... Mnogi koriste uslovno zeleno da skrenu i ne pogledaju da li ima biciklista ili pešaka! Pešaci nonšalatno šetaju biciklističkim stazama, na zvono se ježe i psuju! Mame sa kolicima, babe sa kerovima, svi oni koji šetaju tuda jer je 'ladovina deblja nego na trotoaru...
    Treće, u pravu ste da veliki broj biciklista ne poštuje nikakva pravila i gleda samo sebe - skreću bez gledanja, staju na sred staze dok čekaju semafor... A što je najgore, jasno propisana pravila i ne postoje, pa se svako vodi nekom svojom logikom!
    Poenta, saobraćaj je u ovom gradu katastrofalno organizovan, ali ono što sami možemo je da pokažemo bar malo obzira jedni prema drugima! Niste sami u saobraćaju, ne znate šta se desilo onom ko vam je "izleteo" i treba biti spreman na sve okolnosti! Malo više pažnje a manje psovanja i busanja i biće bar za nijansu normalnije! Bilo da ste vozač, pešak, biciklista...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika