Novosadski sud kaznio meštanina Žarkovca zbog seče zaštićenog hrasta na Fruškoj gori

Prekršajni sud u Novom Sadu, odeljenje u Beočinu, kaznio je B. B. iz Žarkovca novčanom kaznom od 250.000 dinara za bespravnu seču šume u Nacionalnom parku "Fruška gora".
Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine konstatovali su zajedničkim nadzorom 15. jula 2019. godine da je preduzetnička radnja okrivljenog u periodu jesen-zima 2018/2019. bespravno sekla šumu na lokalitetu Ravni breg, koji se nalazi u režimu zaštite prvog stepena Nacionalnog parka "Fruška gora", kao i da je izvršena oplodna seča neposredno uz rub područja pod režimom zaštite prvog stepena, bez ostavljanja zaštitnog pojasa.
 
"Na lokalitetu 'Ravni breg', između Crvenog Čota i Beočina, nalazi se zajednica hrasta sladuna sa cerom, kao jedna od poslednjih očuvanih šumskih zajednica ovog tipa na Fruškoj gori i Vojvodini", navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.
 
Ističu da je očuvanje šuma, posebno onih koje se nalaze u područjima pod režimom zaštite prvog stepena u Nacionalnom parku od izuzetne važnosti. 
 
"Takve šume potrebno je potpuno sačuvati od bilo kakvih oblika ljudskih intervencija, kako bi se u njima nesmetano odvijali prirodni procesi i opstale retke biljne i životinjske vrste. Iz tih razloga, pored zabrane bilo kakve seče u režimu zaštite prvog stepena, propisane su i obaveze ostavljanja zaštitnih pojaseva oko njih", navode u ovoj instituciji.
  • Stanoje

    30.09.2020 20:33
    Čist primer duplih standarda u pravosudju, ovoga običnog smrtnika kazne a one iz SPC-a nesmeju da pipnu a da nepričamo o krivičnim prijavama i sudjenju. Jad i beda od države i pravosudja.
  • gradjaninX

    30.09.2020 16:19
    nacionalni park sa izuzetnom vaznoscu, dok Galens ne kupuje parcad doticnog da sve posece i gradi betonom. Za njih ne vazi jer imaju milione evra. Ovaj sto je seko, da je milioner, ne bi ste ni njega kaznili, a kamoli hapsili. I svi sto navijate za ovakve presude - navijate za to da sitni lopovi budu kaznjavani, uprkos sto ce to sve biti prodato velikim lopovima, a od nacionalnog parka FG ostace samo onaj park za rostiljanje. Za sad.

    Eno vam Nikolica sa dve kucetine usred nacionalnog parka, niko mu nista ne moze. Cak i dogradjuju sinovi takmo objekte za goste i garaze i sta sve ne. Mnogo su zabrinuti zbog zakona i svega toga, sto se zaobidje jednim tel. pozivom.
  • Nesa

    30.09.2020 13:47
    Sitne ribe
    Hoće i Galens kazniti?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika