Sutra novi spor pred novosadskim sudom zbog banatske zemlje namenjene "Tenisu"

Drugi upravni spor u postupku koji banatski poljoprivrednici vode protiv Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu pred Upravnim sudom u Novom Sadu održaće se sutra, 27. novembra.
Sutra novi spor pred novosadskim sudom zbog banatske zemlje namenjene "Tenisu"
Foto: 021.rs
Poljoprivrednici okupljeni u Savezu udruženja poljoprivrednika Banata podneli su još pre dve godine tužbu protiv Pokrajinskog sekretarijata zbog odluke o dodeli 75.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta nemačkom investitoru "Tenis" i 1.500 hektara domaćem privredniku "Fud planet".
 
Na prvom sporu pred Upravnim sudom dokazano je da ulagači nisu ispunjavali uslove postavljene zakonom i uredbama o izdavanju državnih njihva u dugoročni zakup (na 30 godina). Iako je izgledalo kao da je to kraj napora banatskih poljoprivrednika i konačna pobeda, Pokrajinski sekretarijat ponovo je doneo istu odluku, mada sami investitori i dalje ne zadovoljavaju uslove.
 
Dragan Kleut iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata kaže za 021 da se nadaju pozitivnom ishodu i istoj presudi koja je doneta i prvi put.
 
"Nikakvih promena nije bilo. Oni i dalje ne ispunjavaju uslove, tako da se nadamo da ćemo završiti priču. Još uvek verujemo u upravni sud", ističe Kleut.
 
Ukoliko bi "Tenis" uspeo da dobije to zemljište, to bi, smatra Kleut, rezultiralo potpunim monopolom nad zemljištem, ali i na tržištu svinjskog mesa.
 
"Poruka je da seljaci treba da nestanu u ovoj zemlji. Zato su poljoprivrednici protiv toga", navodi on.
 
Kako kaže, jedna farma svinja koju planira da otvori "Tenis" će imati 150.000 svinja, što je i ekološki opasno.
 
"Koliko god oni govorili da će da rade poštujući životnu sredinu, ne postoji savršen način da se gaji toliko svinja u blizini naseljenog mesta. Tu više ne može da živi niko", priča sagovornik 021.
 
Kleut kaže da su oni i protiv Zakona o poljoprivrednom zemljištu donetog 2015. godine koji propisuje da zemljište može da se izda državno zemljište na duže vreme.
 
"Trideset godina je mnogo vremena. To je jedan životni vek, to je jedna generacija poljoprivrednika", zaključuje.
 
Skupština slobodne Srbije: Podržati vojvođanske paore, ovo može uništiti stotine porodica
 
Skupština slobodne Srbije smatra da bi ova odluka mogla imati katastrofalne posledice, ne samo za paore i vojvođansku poljoprivredu, već će "uništiti stotine vojvođanskih porodica i život u Vojvodini".
 
"To bi dovelo do uništenja više stotina domaćih poljoprivrednika, koji bi ostali bez posla. Planirano je da Tenis napravi 24 mega-svinjca u Vojvodini i da mu se u te svrhe daju enormne površine kvalitetnog zemljišta. Takvim odlukama bi se sigurno došlo do potpune depopulacije tih sela. Ovdašnji poljoprivrednici ostali bi bez mogućnosti da dođu do zemljišta u zakup, ne bi imali od čega da žive i hrane porodice, a ogroman je problem ekologija, odnosno zaađenje životne sredine", navodi se u saopštenju Skupštine slobodne Srbije.
 
Oni ističu da domaći poljoprivrednici decenijama žive od tog zemljišta i da nigde u Evropi nije dozvoljeno da pojedinac, bilo poljoprivrednik, bilo firma, obrađuje tako velik broj hektara, kao što je slučaj u Srbiji. 
 
"Posedi su ograničeni upravo zbog toga što se vodi računa i o zemljištu kao najvažnijem resursu, i o poljoprivrednicima i njihovim porodicama i o ruralnim sredinama", piše u saopštenju.
 
Predstavnici Skupštine slobodne Srbije zato pozivaju ljude da podrže vojvođanske paore sutra u devet časova ispred Upravnog suda u Novom Sadu
 
Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je omogućeno izdavanje državnih njiva u dugoročni zakup usvojen je 2015. godine, a često ga zovu i "Tenisov zakon" jer se veruje da je pisan, ne za poljoprivrednike, već krojen za nemačku kompaniju "Tenis". Zbog ovog zakona organizovani su i protesti poljoprivrednika koji su upozoravali na pogubne posledice.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još 2014. godine, kada je bio premijer, izjavio da je "Tenis" zainteresovan da investira u proizvodnju i preradu svinjskog mesa u Srbiji. Tada je i rekao da je uveren da će kompanija imati "podršku kako lokalne zajednice, tako i čitave države". Početkom 2015. godine, Vučić je rekao da je dolazak "Tenisa" u Srbiju siguran, a nekoliko meseci kasnije potpisan je i Memorandum o razumevanju između "Tenisa" i Vlade Srbije. Gotovo svake godine, sve do ove siguran dolazak nemačke kompanije je najavljivan, što do danas nije ostvareno. 
 
Pre samo nekoliko meseci nemački nedeljnik "Špigel" objavio je da je bivši vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel lobirao za dolazak "Tenisa" u Srbiju i pomogao vlasniku kompanije Klemensu Tenisu da realizuje investicije. "Tenis" je bio u centru pažnje i kada je nedavno u jednoj klanici u kojoj rade radnici mahom sa Balkana izbilo žarište virusa korona, a reputacija nije dobra ni kada su u pitanju uslovi rada.
  • idite

    27.11.2020 03:55
    izdajte
    svoju dedovimu,tu ste mapustili a vodjekarca dajete,lopovi
  • Parnicar

    26.11.2020 22:26
    Koji će to spor da se održi kad je danas proglašena vanredna situacija?
    Koliko znam tada sudovi ni ne rade niti primaju stranke.
  • Musaši

    26.11.2020 21:51
    Lucidni Vučić se ponaša kao da mu je tata Banat ostavio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika