Zatvorske kazne za sedmoro optuženih za zloupotrebe u Metals banci

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na tri i po godine zatvora nekadašnjeg predsednika Izvršnog odbora bivše novosadske Metals banke Ananija Pavićevića (72), zbog zloupotreba sa kreditima, koji su odobravani firmama još 2007. i 2008. godine.
Zatvorske kazne za sedmoro optuženih za zloupotrebe u Metals banci
Foto: Pixabay
Njegovi saradnici osuđeni su na kazne od godinu do tri godine zatvora. Ovo je prvostepena presuda na koju imaju pravo žalbe.
 
Kako javlja Tanjug, ovo je, nakon 10 godina od pokretanja krivičnog postupka, prva presuda nekadašnim članovima Upravnog i Izvršnog odbora Metals banke.
 
"Razvojna banka Vojvodine" u stečaju, koja je dokapitalizacijom nasledila Metals banku, upućena je na parnični postupak radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva.
 
Svi osuđeni su obavezani da solidarno na ime troškova krivičnog postupka plate 821.796 dinara i to u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti presude pod pretnjom prinudnog izvršenja. Na ime paušala, oni moraju da plate po 100.000 dinara u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti presude pod pretnjom prinudnog izvršenja.
 
Optuženi se terete za nezakonito odobravanje kredita novosadskim firmama, što oni negiraju i tvrde da je pozadina rušenja Metals banke "politička priča, čiji je cilj bio nasilna vlasnička transformacija te nekada uspešne banke". Težište završne reči odbrane bilo je na stavovima da su optužbe nedokazane, te da su krediti bili adekvatno obezbeđeni, dok je Tužilaštvo za organizovani krminal bilo stava da je pružilo dovoljno dokaza za osuđujuću presudu.
 
Metals banka je bila jedna od najuspešnijih banaka u koju je Narodna banka Srbije 2008. godine uvela privremene mere, a kasnije je dokapitalizovana i transformisana u Razvojnu banku Vojvodine koja je ugašena pet godina kasnije.
  • ko MUNJA ra

    31.01.2021 01:07
    Zatvorske kazne za sedmoro opt
    Metals banka je nastala od INTERNE banke OOURa METALAC -Pobeda holding. Poslovala je i razvijala do tenutka kada su je političari počeli reketirati. Posle su svi koji su mogli izvlačili novac iz banke. A što se tič fabrike Milan Vidak, nju su opljačkali i pokrali radnici -Futožani. Naravno da Futožani žale za fabrikom jer nema više džaba žice i betonskog gvožđa.
  • NS

    29.01.2021 23:50
    Nalogodavci odahnuli
    Osuđeni su koletoralna šteta,pravi nalogodavci neće nikad biti osuđeni.Naredbe su stizale telefonom.Neko je dobro primetio" vrana vrani oči nevadi".Sadašnja vlast čuva prošlu jer očekuje revanš u pozitivnom smislu.
  • Metalac

    29.01.2021 22:33
    Eto sada
    To nije adekvatna kazna. Obezbediš sebe i sve svoje devet kolena unapred i onda odeš u zatvor da odmoriš na grbači svih nas koje su i, blago rečeno, opljačkali. Smejurija. Nema tu pravde.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika