FOTO: Ubica Čaba Der i Novi Sad - ima neka insta veza

Višestruki ubica Čaba Der pre nekoliko dana osuđen je u Mađarskoj na doživotni zatvor zbog ubistva biznismena Lasla V. i hrvatskog državljanina Ivana Serdarušića u Amsterdamu. Der je već bio na robiji zbog ubistva u Novom Sadu.
FOTO: Ubica Čaba Der i Novi Sad - ima neka insta veza
Foto: 021.rs (ilustracija)
Osim ubistava zbog kojih je osuđen u Mađarskoj, Srbija ga tereti i za ubistvo Nebojše Markovića na Banovom brdu 2019. godine. Der je u zatvoru ležao zbog ubistva člana kriminalne grupe "Firma" Branislava Jelačića. 
 
Na svom Instagram nalogu Der je delio fotografije iz Novog Sada, pa se tako mogao videti u loži stadiona Vojvodine, sali za konferencije ovog kluba, a sudeći po slikama koje je javno delio prijalo mu je da se fotografiše uz osvajača zlatne medalje na Olimpijskim igrama Davora Štefaneka, kikboksera Nenada Pagonisa, Zvonka Bogdana i turbo-folk pevačice Dare Bubamare. U krivičnoj prijavi koju je pisao Čaba Der, a čije je detalje objavio BIRN, ovaj ubica piše kako je uspeo da odgovori kriminalce da otmu Jovanu Balašević, ćerku nedavno preminulog kantautora. 
 
Postupci iz prošlosti imali posledice u sadašnjosti
 
Čaba Der ubio je Branislava Baneta Jelačića 2004. godine, u novosadskom restoranu "Marina" na Trgu mladenaca. Prišao je stolu za kojim je sedeo Jelačić, iz kese izvadio pištolj i pucao. Der je u Jelačića ispalio četiri hica iz pištolja. U beg se dao biciklom.
 
U restoran je ušao maskiran bradom, za koju se utvrdilo da mu ju je dao Vojislav Škrbić, kriminalac ubijen 2014. godine u restoranu "Gondola". Takođe, na sebi je nosio trenerku koja je pripadala Škrbiću.
 
Nakon što je uhapšen, Der se branio da ga je Jelačić, poznat po kriminalnim aktivnostima, angažovao da odradi neki posao, ali je potom odbijao da ga isplati, a počeo je i da mu preti. Iz straha za sopstvenu bezbednost odlučio je da ga ubije. U tome ga je podstrekao Škrbić, dok su mediji izveštavali da su ubijeni Jelačić i Škrbić bili u sukobu zbog borbe za prevlast na narko-tržištu.
 
 
 Foto: Instagram
 
U krivičnoj prijavi iz 2020. godine koju je Čaba Der napisao vidi se da su postupci iz prošlosti imali svoje posledice u sadašnjosti. Kako je objavio BIRN, Der je krivičnom prijavom optužio nepoznatu osobu da je pokušala da ga ubije u stanu koji je iznajmljivao u Budimpešti, pod imenom Zoltan Kovač. On taj napad tada nije prijavio policije, ali tvrdi da zna razloge za pokušaj ubistva, optužujući vođu barske kriminalne grupe Alana Kožara, koji je ubijen prošle godine.
 
Der tvrdi da ga je Kožar želeo mrtvog jer je saznao da je Der pucao u Jelačića, zbog čega je u tom trenutku već odležao 13 godina u zatvoru. U krivičnoj prijavi Der tvrdi nešto drugačije od onoga što je izneo u odbrani - želeo je da odbrani svog prijatelja Vojislava Škrbića, zbog čega je ubio Jelačića. Der piše kako su Škrbića, koji je ubijen 2014. godine, više puta pokušali da ubiju pripadnici kriminalnih klanova, a pre svega "novog zemunskog klana".
 
"Bio sam prinuđen da odbranu svog prijatelja uzmem u svoje ruke. Sada prvi put javno pišem o tome da sam Branislava Jelačića ubio u odbrani svoga prijatelja. Znao sam da ću ovim svojim postupkom na sebe da navučem gnev svih zločinačkih udruženja na Balkanu, što se i dogodilo", piše Der u prijavi koju je objavio BIRN.
 
 
 Foto: Instagram
 
Višestruki ubica tvrdi da se Alan Kožar udružio protiv njega sa pripadnicima "Firme" i novog zemunskog klana i zbog toga što je poverovao medijima da ga je sarajevska policija 2017. uhapsila jer je navodno planirao ubistvo vođe barske kriminalne grupe, što nije tačno. 
 
Instagram bez filtera
 
Za jednog višestrukog ubicu Čaba Der je bio prilično aktivan na društvenim mrežama. Svoje "civilne" aktivnosti Der je u velikoj meri delio na Instagramu.
 
Der je u dva navrata delio fotografije sa "Karađorđa", sa utakmica Vojvodine, a kako se može videti, imao je propusnicu kluba da bude na tim mečevima. Na fotografijama iz maja 2017. godine Der se vidi sa još nekoliko osoba u sali za konferencije za medije na "Karađorđu" kako se rukuju i poziraju.
 
Na fotografijama iz juna iste godine beleže se još "zanimljivije" fotografije. Vojvodina je igrala prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, a Čaba Der se slikao sa pripadnicima Žandarmerije, koji su na toj utakmici bili da, valjda, čuvaju građane od kriminalaca.
 

 Foto: Instagram
 
Opis fotografije na kojoj je Čaba Der uz olimpijca Davora Štefaneka glasi: "Sportski duh pozitivan stav je gotova formula svakog uspeha". 
 
Kako se može videti na Instagramu, Der je voleo da se pohvali svojim životom. I sam za sebe je imao reči hvale, pokazuje krivična prijava koju je sam napisao, u kojoj navodi da je otmice spasao Jovanu Balašević, ćerku Đorđa Balaševića.
 
"Ja sam sprečio više ubistava, otmica ljudi i dece, izvršenje teških krivičnih dela, čime sam spasao mnoge živote, ali i stekao mnogo neprijatelja. Na primer: saznao sam da nameravaju radi otkupa da otmu jednu pevačicu u Srbiji iz dobre porodice, Jovanu Balašević. Pošto sam poznavao vođu zločinačke organizacije, uspeo sam da ih odgovorim od ovog plana. U više slučajeva sam uspeo da sprečim ubistva policajaca, ali bila je i jedna situacija kada sam uspeo da sprečim ubistvo jednog sudije", navodi se u prijavi.
 
Iako je u Mađarskoj osuđen na doživotni zatvor, Deru se u Srbiji sudi u odsustvu za ubistvo Nebojše Markovića. Dovođen je i u vezu sa navodnim atentatom na Aleksandra Vučića. O svemu tome čitajte više u OVOM TEKSTU.
  • Детелинарац

    09.03.2021 11:54
    Хахахха
    Па овај је зајебао и Кристијана Голубовића у лажима
  • Gariša

    09.03.2021 08:19
    Gariša
    Sada mije krivo za Novosadske kriminalce iz 90-ih. Kada vidim daje retardirana budaletina na naslovnim stranama.
  • WW

    08.03.2021 15:51
    .
    Kakav ,,covek'' dusu dao za neki rialiti,samo da nije sprecen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika