Doživotni zatvor za ubistvo devojke na Grbavici

Dejan Dabović (30) iz Herceg Novog osuđen je danas na doživotni zatvor zbog ubistva 25-ogodišnje Dušanke Jocović na Grbavici.
Doživotni zatvor za ubistvo devojke na Grbavici
Foto: 021.rs
U Višem sudu u Novom Sadu petočlano sudsko veće kojim je predsedavala kao predsednik veća sudija Ivana Josifović, izreklo je okrivljenom doživotni zatvor.
 
On je presudom, u koju je 021.rs imao uvid, obavezan i da oštećenoj M.J. (majci pokojne devojke) na ime naknade materijalne štete troškova isplati iznos od 161.041 dinara, kao i na ime nematerijalne štete zbog duševnih bolova isplati 3.000.000 dinara.
 
Okrivljenom je produžen i pritvor koji mu se računa od 26.12.2019. godine kada je lišen slobode i koji mu je od tada stalno produžavan, pa po rešenju sudije od 24.03.2021. godine pritvor će mu trajati do upućivanja u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija.
 
Kako se navodi u presudi, Dabović je osuđen da je 26.12.2019. oko 15.50 časova u Novom Sadu u Ulici Alekse Šantića 48 sposoban da shvati značaj svog dela i u stanju smanjene sposobnosti da upravlja svojim postupcima usled poremećaja ličnosti i afekta besa zbog raskida emotivne veze, ali ne do bitnog stepena, svestan svog dela i hteo njegovo izvršenje, lišio života oštećenu D.J. iz bezobzirne osvete.
 
Nakon što je ona sa njim raskinula dugogodišnju emotivnu vezu, došao je iz Herceg Novog u Novi Sad gde je ona živela, te je sačekao ispred zgrade nakon povratka sa posla noseći sa sobom prikriven nož, dužine 33 cm, sa oštricom dužine 19 cm. Tokom prepirke pokušao je da joj otme mobilni telefon, te ju je osam puta udario šakom i ogrebao noktima u predelu glave, četiri puta povukao oštricu noža preko njenih ruku i šaka i četiri puta ubo i u predelu vitalnog dela - vrata i grudnog koša, nakon čega je oštećena u 16.03h preminula.
 
"Sud je delo kvalifikovao kao teško ubistvo, nalazeći da je psihološka pobuda iz koje je okrivljeni izvršio krivično delo - bezobzirna osveta u želji da oštećenoj vrati nezrazmernim zlom zbog zla koje je smatrao da mu je naneto raskidom dugogodišnje emotivne veze, bila pretežna i da je predstavljala pobudu iz koje je delo izvršeno, a koja ukazuje na obeležje krivičnog dela, dok način izvršenja, odnosno da je isto učinjeno na svirep način, predstavlja otežavajuću okolnost koja je cenjena pri odmeravanju kazne, što proizilazi iz svih izvedenih dokaza", navodi se u presudi sudije Ivane Josifović.
 
Sudija je ovu kaznu doneo nakon što su se na poslednjem ročištu veštaci sudske medicine i tim psihijatara složili da je okrivljeni prerezao grkljan devojci, nanevši joj niz povreda i uboda nožem, čime je počinio teško ubistvo.
 
Tužilaštvo je tražilo doživotni zatvor za optuženog, dok je odbrana zahtevala da se teško ubistvo prekvalifikuje u ubistvo na mah, zbog stanja jakog gneva okrivljenog u trenutku događaja.
 
Inače, tim veštaka za psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine ocenio je da se teško može pretpostaviti tako intenzivan afekat gneva koji bi suzio svest do takvog stepena kakav je okrivljeni naveo u iskazu pred sudom, kao i da je bilo upadljivo odsustvo empatije, osećaja krivice i kajanja.
 
Prema rečima zamenika javnog tužioca, očigledno je da je okrivljeni duže vreme planirao ovo krivično delo, da je sve to činio bez osećanja, svestan patnje koju devojka trpi, te da se kod okrivljenog nije primetilo kajanje u toku celog glavnog pretresa.
 
Podsetimo, devojka je ubijena u ulici Alekse Šantića krajem 2019. godine. Okrivljeni je bio u pritvoru od 26. decembra te godine.
 
Ovo je inače druga kazna doživotnog zatvora koja je izrečena u Srbiji nakon promene Krivičnog zakonika 2019. godine. Prvi je na doživotnu robiju osuđen Ninoslav Jovanović iz Malče zbog otmice i zlostavljanja devojčice iz Niša.
  • Novosađanka

    26.03.2021 20:35
    Rudnik
    Dobro da je krenulo sa kažnjavanjem. Ali, sve ubice i silovatelje bi trebalo, doživotno zatvoriti u rudnik da kopaju, i da više nikada ne bide svetlo dana !!!!
  • Zabrinuti

    26.03.2021 19:50
    Autoelektrika na FTN
    Jel moguce da je neko toliko supljogav? Nekad su botovi u oblande uvijali da se ne vidi na prvi pogled koliko su jadni. Izgleda da su ostali bez ideja. Autolektrika, heh.
  • dogyosz

    25.03.2021 13:11
    Fasada u Sutjeskoj će od trenutka pravnosnažnosti presude biti bar malo svetlija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika