Učestale lažne dojave o bombama u novosadskim sudovima, za sada bez procesuiranih

Jedanaest lažnih dojava o bombi bilo je od početka godine u zgradi sudova u Novom Sadu.
Učestale lažne dojave o bombama u novosadskim sudovima, za sada bez procesuiranih
Foto: 021.rs
Samo u julu je do sada četiri puta anonimni poziv obustavio na sat-dva rad palate pravde u kojoj je smešten veći deo novosadskog pravosuđa: Osnovni, Viši, Privredni i Apelacioni sud, kao i Osnovno, Više i Apelaciono javno tužilaštvo.
 
Četiri od 11 poziva bili su 1, 8, 12. i 13. jula, kaže za Politiku portparolka Višeg suda u Novom Sadu Jelena Ostojin.
 
"Svaki put mora da se prekine rad i zaposleni i stranke koje su prisutne u zgradi moraju što pre da izađu napolje. O svemu tome se obaveštava policija", objašnjava ona.
 
Svi pozivi na telefonskoj centrali su zabeleženi, a dalje na slučajevima rade policija i tužilaštvo.
 
"Ostaje identifikacija broja, pa radnik centrale o tom pozivu obaveštava šefa obezbeđenja u zgradi. Prijavi se i policiji i tužilaštvu, a po odluci Apelacionog suda, koji je domaćin zgrade, prostor se prazni i obavlja se kontradiverzioni pregled. Prekid rada u sudu traje oko sat, sat i po", navodi Ostojin za Politiku.
 
U januaru je muški glas telefonom dojavio o bombi, što se takođe pokazalo neistinitim, ali je tog puta u muškom toaletu iza WC šolje pronađem koverat s imitacijom eksplozivne naprave. 
 
Proletos je novosadska policija u saradnji sa subotičkom otkrila da iza lažnog poziva stoji navodno četrdesetsedmogodišnji Z. B. iz Subotice, koji je uhapšen pod sumnjom za izazivanje panike i nereda. Za to krivično delo zaprećena je kazna do tri godine zatvora.
 
Taj slučaj još uvek nije dospeo pred sud. Portparolka Osnovnog suda u Novom Sadu Svjetlana Radovanović kaže da u njihovom sistemu evidencije nisu našli informaciju da je otvoren postupak protiv osobe tih inicijala u vezi sa pomenutim događajem.
 
Pre nekoliko godina, doneta je dosad jedina pravosnažna presuda kojom je zatvorskom kaznom sankcionisana na 18 meseci osoba koja je dojavila o lažnoj bombi u sudu u Novom Sadu.
 
U pravosuđu ne žele da komentarišu šta mogu da budu motivi za učestale anonimne lažne dojave o eksplozivnim napravama - da li su to možda razvodi brakova koje neko ne želi da prihvati, da li ih pre treba tražiti u vezi sa privrednim kriminalom, nego sa postupcima za krivicu i najteža krivična dela ili razlozi leže na sasvim drugom mestu. Napominju da je u toku unapređenje centrale suda, što treba da olakša otkrivanje, a onda i procesuiranje izazivača panike.
  • Tinkerbell

    15.07.2021 17:53
    Nameštaju sebi slobodno vreme u radno vreme, to traje već godinama, a omiljeni termin je pred vikend. Ne znam samo zbog čega, jer i inače ništa ne rade.
  • Tamara

    15.07.2021 15:01
    Rucak
    I onda taman odu na produzeni rucak/dorucak, odu po namirnice, prosetaju se po spensu, odu kuci da vide decu.
    Moje misljenje je da to neko namerno radi. Namestaju oni to sami sebi.
  • drmr

    15.07.2021 12:22
    Isto tako ni mup ne sme da dostavlja licne podatke gradjana Parking servisu, pa opet dostavlja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika