Utajili milione, pa pokušali da ih operu kupovinom stanova u Novom Sadu i Staroj Pazovi

Tri osobe uhapšene su u Novom Sadu zbog poreske utaje, poreske prevare u vezi sa PDV i pranja novca, navela je Poreska uprava.
Utajili milione, pa pokušali da ih operu kupovinom stanova u Novom Sadu i Staroj Pazovi
Foto: Pixabay
Na taj način je oštećen budžet Republike Srbije u iznosu od preko 2,6 miliona dinara i ostvarena protivpravna imovinska korist u ukupnom iznosu od preko 10,7 miliona dinara.
 
U periodu od 16. juna 2020. godine do 15. avgusta 2021. godine, osumnjičeni su sačinjavali lažne račune o navodnoj nabavci dobara i izvršenim uslugama ukupne vrednosti 2.988.818 dinara, koju su potom evidentirali u poslovnim knjigama i na osnovu koje su neosnovano koristili pravo na odbitak prethodnog poreza. 
 
Takođe, gotovi proizvodi proizvedeni od nabavljene sirovine, ukupne vrednosti od 4.905.936 dinara, prodati su na crno za gotov novac, a dobijena novčana sredstva su zadržana za lične potrebe. Na taj način, izbegnut je obračun, prijava i plaćanje PDV u iznosu od 1.266.792 dinara i poreza na dobit pravnih lica u iznosu od 1.350.383 dinara.
 
U nameri da prikriju nezakonito poreklo imovine, prijavljeni su novac iskoristili za kupovinu dva stana u Novom Sadu i Staroj Pazovi, čime su izvršili krivično delo pranja novca u ukupnom iznosu od 10.772.901 dinara.
 
Uhapšenima je određena mera zadržavanja do 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Više javno tužilaštvo u Novom Sadu.
  • Neo NSovac

    26.09.2021 11:51
    A šta je sa stanovima?
    I dalje su u njihovom posedstvu i odležaće par meseci (ako i toliko?) uz neku novčanu kaznu i posle opet sve po starom samo što će referentne osobe iz ovog članka biti bogatiji za stanove.
    Takve malverzacije se sprečavaju pre a ne posle izvršenja samih (osim ako naravno nisu sve strane uključene u malverzacije?)
  • gradjaninX

    15.09.2021 12:03
    Ovo pokazuje koliko bi lepse gradjani i mali privrednici ziveli kad bi drzava manje otimala.
    Ne pravdam ovo krsenje zakona, samo kazem, ja radim, a drzava, koja mi smeta na svakom koraku, uzima 20% PDV od mog rada + sve inicijalne namete na plate i doprinose. Preko 60% uzima drzava da...kupuje NG rasvetu, sara Limane, gaji vutru, placa Vulina, navijace i huligane, obnove bazena po sezdeseti put...
  • deki

    09.09.2021 09:14
    odlicna cena kvadrata
    za 10 miliona dinara koje su utajili sku kupovali stanove po NS? gde ima po toj ceni da i ja kupim par komada???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika