Ponovo odložen početak suđenja za šverc više od 550 tona dizela na Dunavu

U Posebnom odeljenju novosadskog Višeg suda za suzbijanje korupcije juče je ponovo odloženo suđenje trojici okrivljenih za krijumčarenje više od 570 hiljada litara evrodizela plovilima preko Dunava.
Ročište je odloženo jer se dvojica okrivljenih nisu pojavili, što je bio slučaj i prethodnih nekoliko puta. 
 
Okrivljeni M. S. (37) iz Vinče, M. T. (64) iz Boljevca i A. S. (51) iz Odese u Ukrajini terete se da su 2018. godine, izbegavajući carinu u Novom Sadu, prenosili evroidzel. 
 
Prema navodima optužnog predloga, okrivljenima se pripisuje da su se 19. i 20. jula pretprošle godine na Dunavu, prekoputa Bogojeva, kod nelegalizovanog plovnog objekta - obalskog depoa, u vlasništvu AD "Irmovo", po nalogu prvookrivljenog i ujedno ovlašćenog lica DPP "Impuls petrol" M. S, bavili prenošenjem robe - nafte evrodizel, preko carinske linije, izbegavajući mere carinskog nadzora.
 
Navodno, najpre je tanker "Tara" preduzeća "Petrol tank" iz Brčkog, u vlasništvu M. S. 19. jula 2018. godine prošao iz Rumunije kroz Srbiju, pritom prevozeći 574.435 litara evrodizela. 
 
Kapetan broda je tokom prolaska kroz Srbiju dobio tranzitni dokument, a u carinskoj ispostavi Novi Sad obavio ulazno-izlaznu reviziju radi tranzita, gde je kao teret naznačena navedena količina pomenutog goriva, da bi pri tome krajnja destinacija bila Vukovar u Hrvatskoj.
 
Nakon predaje raporta Lučkoj kapetaniji radi izlaza, napustio je Srbiju preko prevodnice Bogojevo i ušao u međunarodni tok Dunava. Zatim je, iste noći, po nalogu prvookrivljenog, kompletna navedena količina nafte bila pretočena u drugi brod, tanker "Kvins" u vlasništvu privrednog društva DOO "Vuković komerc 015" iz Veternika, koji je u zakupu privrednog društva DOO "Impuls petrol" Novi Sad.
 
Nakon pretovara nafte, brod "Kvins" kojim je upravljao kao zapovednik drugookrivljeni M.T, ponovo je ušao u Srbiju preko prevodnice Bogojevo, kad je evidentiran njegov ulaz, s pomenutih 574.435 litara goriva, ali nakon čega se nije prijavio zbog carinjenja i tranzita nadležnoj Carinskoj ispostavi u Novom Sadu. Pritom je posedovao dokumentaciju koja je bila izdata za prvobitno spomenuti brod "Tara".
 
Potom je, izbegavajući mere carinskog nadzora, doplovio i pristao kod nelegalnog plovnog objekta - plutajućih barži, koje su povezane s nelegalizovanim distributivnim centrom naftnih derivata - auto-parkiralištem za evrodizel koji pripada AD "Irmovo", a radi pretakanja dizela, stoji u optužnom aktu.
 
Posle toga su više neidentifikovanih lica, te trećeokrivljeni A. S, koji poseduje i licencu za rad s opasnim materijama, uključujuću naftu s njenim derivatima, započeli omogućavanje pretakanja. Radili su na povezivanju instalacija broda MT "Kvins" na cevovod plutajuće barže, uz prikopčavanje cevnih instalacija posebnom spojnicom, odnosnom crevom za pretovar nafte. 
 
Tad su ih zatekli inspektori. 
 
Naredni glavni pretres zakazan je za 28. oktobar. 
  • ja

    15.09.2021 13:00
    a inspektor koji je otkrio ?
    smenjen
    eeeee srbijo
  • Komša

    15.09.2021 12:08
    Trista somića
    550 000 L x 60 rsd=33 000 000 dinsa zarada dotičnog. A gorivo iscurelo u dunav i 550 000 $ ža robu isparilo... Cccc
  • Lacika

    15.09.2021 11:28
    Alo redakcija
    Zasto ne dajete puna imena, nisu koliko vidim maloletnici?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika