Novosadsko tužilaštvo odredilo pritvor za tri od 17 osoba uhapšenih zbog lažnih diploma

T. I.(72), nekadašnjem upravniku KPZ Sremska Mitrovica, danas je nakon saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, određen pritvor u trajanju do 30 dana.
Novosadsko tužilaštvo odredilo pritvor za tri od 17 osoba uhapšenih zbog lažnih diploma
Foto: 021.rs
Pritvor je, kako piše "Blic", određen i njegovim saradnicima G.K. (48), odgovornom licu univerziteta "Union - Nikola Tesla" zajedno sa N.S. (47) i A.L. (44) koji se sumnjiče da su izvršili krivično delo trgovina uticajem, odnosno da su sređivali diplome lažnim studentima. 
Osumnjičenima je određen pritvor zbog mogućnosti uticaja na svedoke u postupku, a ostali uhapšeni se brane sa slobode. 
Podsetimo da je zbog lažnih diploma uhapšeno 17 osoba. Zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja uhapšeni su G. K. (48) odgovorno lice Univerziteta "Union-Nikola Tesla", kao i A. K. (28) i M. A. (35) zaposlene na tom univerzitetu.
 
Zbog sumnje da su počinili krivično delo trgovina uticajem i falsifikovanje isprave uhapšeni su policijski službenici Lj. N. (42), D. S. (1992) i D. M. (49).
 
Uhapšeni su i A. M. (31), M. J. (38), M. R. (25), M. M. (24), D. T. (61), T. S. (35), I. S. (35), B. M. (32), T. I. (72), A. L. (44) i N. S. (47) osumnjičeni za trgovinu uticajem.
 
Kako se sumnja, od januara 2020. do marta 2021. godine, G. K. je, koristeći službeni položaj, pribavio drugim osobama uverenja o stečenom visokom obrazovanju, a pravnom licu imovinsku korist u iznosu od oko 960.000 dinara, saopštio je MUP.
 
Sumnja se da su A.K. i M. A. po nalogu G.K. sačinjavale dokumentaciju neistinitog sadržaja, kao da su kandidati zaista položili ispite, iako nisu bili prisutni na ispitima. One su, kako se sumnja, unosile pogrešne datume o upisu kandidata na fakultet i polaganju ispita, kako bi bili u skladu sa zakonskim propisima o dužini trajanja školovanja.
 
T.I, N.S. i A.K. se sumnjiče da su posredovali, uz novčanu nadoknadu, između G.K. i kandidata da im se bez pohađanja nastave i polaganje ispita omogući dobijanje diplome o stečenom visokom obrazovanju.
 
LJ.N, D.T, T.S, I.S. i B.M. se terete da su davali poklone i novac A.L, N.S. i T.I. kako bi posredovali u izvršenju ovih krivičnih dela.
 
LJ.N. i D.S. se sumnjiče i da su nabavili lažne diplome koje su koristili kao prave.
  • Dragan

    05.12.2021 22:56
    Lažne diplome
    U JKP Vodovod Kruševac kupljene diplome za "bravara specijalistu" a pravni sektor ih primio kao validne iz straha od otkaza.
  • Kiki

    24.11.2021 21:27
    A sta je sa S.i.?
  • DR - MR

    24.11.2021 13:01
    442
    Šta je sa ostalim tzv. fakultetima koji prodaju "lazne" diplome. Alfa, Singidunum, Visoke poslovne škole ( Đuro Đurović idr. ), Blace, K. Mitrovica, N. Pazar , Kriva Feja itd...itd.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika