Ukinuta presuda za ubistvo u Bačkom Novom Selu, suđenje kreće ispočetka

Prvostepena presuda G. Z. (45) iz Bačkog Novog Sela, okrivljenom za ubistvo u njegovoj kući i osuđenom na 12 godina robije, ukinuta je odlukom Apelacionog suda.
Ukinuta presuda za ubistvo u Bačkom Novom Selu, suđenje kreće ispočetka
Foto: 021.rs

Ovo je učinjeno nakon usvajanja žalbi Višeg javnog tužioca u Novom Sadu i branilaca G. Z, saznaje Dnevnik nezvanično.

Predmet se vraća na ponovno suđenje.

On je odlukom Višeg suda u septembru ostao u pritvoru u kojem je bio 32 meseca.
 
Žalba tužilaštva izjavljena je zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i zbog odluke o kazni, a žalba branilaca zbog, između ostalog, bitne povrede odredaba krivičnog postupka.
 
U iznošenju završnih reči na ročištu prošlog septembra zamenik višeg javnog tužioca Aleksandar Amidžić je u celosti ostao kod navoda u optužnici. Smatrao je da je tokom postupka, posle iznošenja dokaza i saslušanja svedoka, dokazano krivično delo ubistva. 
 
Naglasio je da je okrivljeni tri puta kažnjavan za krivična dela s elementima nasilja, te je predložio da se to uzme u obzir kao otežavajuća okolnost.
 
Branilac optuženog Branko Munižaba ukazao je na to da, po njegovom stavu, specifičnu težinu postupka čine čudne radnje tužilaštva. Ocenio je da je optužnica nejasna, protivrečna i nerazumljiva. Zamerio je što je tužilaštvo privhatilo stav veštaka sudske medicine, iako je stav u tri navrata menjan.
 
Napomenuo je još da je stručni savetnik odbrane našao propuste u tim nalazima. Ukazao je na to da, po stanovištu odbrane, nesumljivo proizilazi da nije pronađen motiv za zločin, te ukazao na razumnu sumnju u dinamiku događaja i na to da nije utvrđena posledična veza između povređivanja i posledica. Takođe, smatrao je da nije utvrđeno da se događaj desio u kući okrivljenog.
 
U završnoj reči, G. Z. se kleo da nije kriv i da mu je nameštena ova situacija u kojoj mu je prevarom potureno da trune u pritvoru.
 
Optuženom se stavlja na teret da je u svojoj kući, 30. decembra 2019. godine, usmrtio svog drugara Mišu Mandića iz Sombora, kojem je rukama i nogama naneo teške telesne povrede opasne po život u predelu vitalnih organa, od koje je žrtva preminula istog dana, nekoliko sati kasnije.
 
U prethodnom dokaznom postupku, veštak za sudsku medicinu ostao je u celosti pri svom nalazu i mišljenju i rekao da su kod oštećenog utvrđene 32 povrede, među koje spadaju prelomi rebara, rascepi na oba plućna krila i na desnom bubregu.
  • Dragan

    21.01.2022 09:33
    Ah
    Ako je bilo šta iznetog tačno sudiji uručiti otkaz.Sramota da se za otvorenu korupciju sudija,povezanost sa mafijaša,ne stručnost ne deli otkaz a u težim slučajevima i zatvorom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika