Jedini postupak u Srbiji protiv vođe Kavčana vodi se u Novom Sadu zbog lažnih dokumenata

Radoju Zviceru, vođi kavačkog klana, danas je počelo suđenje u novosadskom Višem sudu zbog lažne lične karte i pasoša.
Jedini postupak u Srbiji protiv vođe Kavčana vodi se u Novom Sadu zbog lažnih dokumenata
Foto: 021.rs (arhiva)
Ovo je jedini postupak koji se u Srbiji vodi protiv njega uprkos tome što su ga predstavnici vlasti označili kao vođu kriminalne grupe i osobu koja priprema atentat na predsednika države Aleksandra Vučića, piše KRIK.
 
Zvicer je optužen da je uticao na jednog policajca iz Temerina da mu pomogne i obezbedi tuđa dokumenta i lažno boravište u Novom Sadu kako bi dobio ličnu kartu i pasoš na ime Slobodan Zec.
 
Tužilaštvo navodi da se uvidom u policijski sistem videlo da se Zec odselio u Australiju još 1998, te da njegov otisak prsta, potpis i fotografija nisu u policijskoj bazi i zato je bilo pogodno da se iskoriste njegovi podaci.
 
Zviceru je, tvrdi tužilaštvo, policajac nabavio izvod iz matične knjige rođenih na ime Slobodan Zec i prijavio ga na adresi kod svog komšije u Temerinu.
Policajac M.Đ. je na današnjem suđenju negirao optužbe i tvrdi da je stvarno mislio da prijavljuje Zeca. Ispričao je da ga je sa Zvicerom upoznao Davorin Baltić, inače bitan član kavačkog klana.
 
"Davorin Baltić me upoznao sa Slobodanom Zecom, za kog nisam znao tada da je Zvicer. Pitali su me da li mogu da ga prijavim negde u Srbiji da bi dobio papire. Proverio sam tog Zeca, da li je osuđivan i pošto nije bio, povezao sam ga sa svojim komšijom. Nikad posle toga nisam video Slobodana Zeca niti Davorina Baltića", rekao je i naveo da je saznao da je u pitanju bio Zvicer tek kada je Sektor unutrašnje kontrole pokrenuo postupak protiv njega.
 
Tvrdi da nije znao ni da je Baltić iz kriminogene sredine, sve dok nije ubijen u januaru 2018. godine.
 
Tužilaštvo je tokom istrage utvrdilo da je Zvicer šest puta tokom 2015. i 2016. koristio lažni pasoš za prelazak granice, piše u optužnici. 
Vođi kavačkog klana sudi se u odsustvu. On se nalazi u bekstvu, a za njim su i Srbija i Crna Gora raspisale međunarodne poternice. 
 
Iako je Zvicera policija označila kao vođu kavačkog klana, a predstavnici vlasti javno optuživali za brojna krivična dela, ovo je za sada jedini postupak koji se protiv njega vodi u Srbiji. 
 
Kako piše KRIK, pod okriljem Zvicerovog kavačkog klana radila je i kriminalna grupa "Principi" koju je predvodio Veljko Belivuk. Zvicer nije optužen u ovom slučaju, ali su ga predstavnici vlasti u Srbiji često spominjali, najviše predsednik države Aleksandar Vučić. 
 
Vučić je, između ostalog, rekao da su Belivuk i članovi njegove grupe od svojih žrtava pravili ćevape i slali ih Zviceru.
 
Ministar policije Aleksandar Vulin je rekao da Zvicer priprema atentat na Vučića i izjavljivao da policija ima informacije o njegovom kretanju i tako faktički najavio njegovo hapšenje – do koga nije došlo. 
 
Zvicer je u Crnoj Gori prošlog oktobra sa još 13 osoba optužen za stvaranje kriminalne organizacije, ubistvo i planiranje likvidacije. Osim njega, na optužnici je i Slobodan Kašćelan, koga tužilaštvo takođe označava kao vođu kavačkog klana. Optužnicu još nije potvrdio nadležni sud. 
 
Kavački klan je, podsetimo, poslednjih osam godina u ratu sa suparničkim škaljarskim klanom u kome je ubijeno više od 60 osoba. Zvicer se takođe našao na meti napadača – članovi suparničkog klana pokušali su da ga ubiju u Kijevu u maju 2020, teško su ga ranili, ali je preživeo. Kako je otkrio KRIK sa kolegama iz ukrajinskog Slidstva, optuženi za pokušaj ubistva imali su pomoć tamošnjih policajaca.
  • Limanac

    10.04.2022 14:27
    ...
    Ja mislim da "Slobodan Zec" govori više od hiljadu reči.
  • Istina

    10.04.2022 09:56
    D
    Hajde pogodite koji je sudija?
  • Dax

    09.04.2022 06:39
    Mnogo prestupa
    Jedini postupak u Srbiji protiv vođe Kavčana vodi se u Novom Sadu zbog lažnih dokumenata

    A i pljuvao je po trotoaru i kidao cveće u parku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika