Po nalogu tužilaštva u Novom Sadu i Nišu uhapšeni zelenaši, oduzeti im kvadovi, 29 kola, čamac...

Sedam osoba uhapšeno je zbog zelenaštva, pranja novca i nedozvoljene trgovine.
Po nalogu tužilaštva u Novom Sadu i Nišu uhapšeni zelenaši, oduzeti im kvadovi, 29 kola, čamac...
Foto: 021.rs
Ove osobe osumnjičene su da su ovim radnjama protivpravno prisvojile 184.738.455 dinara. 
Ovo je urađeno po nalogu posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije Viših javnih tužilaštava u Novom Sadu i Nišu.
Zbog pranja novca uhapšeni su S.Ć. (44), Z. B. (50), D. B. (32), V.B. (29), R.D. (68), M. D. (37), N. G. (54), dok se za jednom osobom traga. 
 
S.Ć. i N. G. se terete i za zelenaštvo, a Z. B. i za nedozvoljenu trgovinu.
 
Takođe, podnete su dve dopune krivičnih prijava protiv S.N. (63) i V.D. (40) koji se nalaze u pritvoru, a zbog pranja novca. 
 
Osumnjičeni se terete da su se u dužem vremenskom periodu neovlašćeno bavili trgovinom polovnih putničkih, teretnih i plovnih vozila i opreme, kao i da su građanima pozajmljivali novac uz visoku kamatu, a da bi bili sigurni da će im se novac vratiti, kao zalog od njih su uzimali nepokretnosti.
 
Oni su potom, kako se sumnja, sačinjavali ugovore o zajmu, kao i priznanice koje su overavali kod odabranih javnih beležnika i advokata, da bi kasnije u slučaju nevraćanja zajmova, overena dokumenta upotrebljavali u različitim postupcima kako bi postali vlasnici založenih nepokretnosti.
 
Na taj način, kako se sumnja, stekli su veliki broj nepokretnosti, a na osnovu lažnih kupoprodajnih ugovora sa oštećenima postali su vlasnici stanova i kuća.
 
Osumnjičeni su novac stečen naplatom visokih kamata, kao i raspolaganjem preuzetih nepokretnosti, plasirali kroz nove zajmove, ali i kroz različite vidove investiranja i stekli protivpravnu imovinsku korist više od 184.738.455 dinara.
 
Pretresom stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni privremeno je oduzeta imovina u vrednosti od oko 970.000 evra, od tog iznosa novac od oko 5.268.000 dinara, kao i pokretna imovina: 29 automobila, dva kvada, skuter, čamac sa kabinom, vanbrodski motor i nakit, čija se vrednost procenjuje na oko 111.420.000 dinara.
 
Na osnovu naredbi nadležnih tužilaštava, osumnjičenima je zabranjeno raspolaganje novčanim sredstvima, nepokretnostima i pokretnom imovinom u ukupnoj vrednosti od oko 972.000‬‬ evra.   
 
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnim tužilaštvima.
 
U saopštenju MUP-a nije navedeno odakle su uhapšeni.
  • Zorica

    07.06.2022 00:05
    Nazalost postoje osobe koje su zrtve zelenasa a nisu uzimale novac da bi isli na godisnji ili u kupovinu!!!Postoje u raznim profilima,klasicni zelenasi,preduzetnici,zemljoradnici,politicari...svi su slicni,na malo ulozenog novca svi hoce da se obogate a cim nemas u dan da im platis traze da im vratis,dok placas godinama im odgovara da je njihov novac kod tebe a naravno da dodje dan kada vise nemozes sve to.Kakvi god da su ili ko god da je svi su slicni.Nebih nikome pozelela da oseti teret i gadost svega toga i ne osudjujte zasto si uzimao jer neznate niciju muku.Znate li koliko ljudi i koliko porodica je ostalo bez oca,majke,sina jer nisu imali izlaz.Organizovacu pomoc za porodice ugrozene zelenasima ako dozivim dan da ih se ja resim!
  • Hugo

    31.05.2022 08:16
    Zasto ne uhapse svoje
    Zasto ne uhapse zelenase koje je vladajuca stranka proizvela. Koji su se nakrali, a najvisi su funkcioneri u ovoj drzavi. Sta je sa stranackim lopovima.
  • Kiseli

    30.05.2022 11:27
    Jahač
    Uhapsise čoljavoglavog celavog nabedjenog zelenasa.Klosari Niški

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika