U Novom Sadu nastavljeno suđenje vođi kavačkog klana zbog lažnog pasoša

Na suđenju vođi kavačkog klana Radoju Zviceru zbog korišćenja lažnog pasoša danas je svedočio Branislav Đurđev, nekadašnji šef odseka za upravne poslove novosadske policijske uprave.
U Novom Sadu nastavljeno suđenje vođi kavačkog klana zbog lažnog pasoša
Foto: 021.rs

Kako piše KRIK, Zvicer je u bekstvu, a uprkos optužbama vrha vlasti da priprema atentat na predsednika države Aleksandra Vučića ovo suđenje u Višem sudu u Novom Sadu je jedini postupak koji se protiv njega vodi u Srbiji.

Zviceru je u dolasku do lažnih lične karte i pasoša navodno pomogao policajac koji je optužen da mu je u periodu od 2015. do 2017. nabavio izvod iz matične knjige rođenih na ime Slobodan Zec i lažno ga prijavio na adresi kod svog komšije u Temerinu.
 
Tužilaštvo tvrdi da je, uvidom u policijski sistem, taj policajac video da se Zec odselio u Australiju još 1998, te da njegov otisak prsta, potpis i fotografija nisu u policijskoj bazi zbog čega je bilo pogodno iskoristiti njegove podatke.
On je na prošlom ročištu rekao da nije kriv i da je mislio da se zaista radi o Slobodanu Zecu. Ispričao je da ga je sa Zvicerom upoznao Davorin Baltić, inače bitan član kavačkog klana ubijen u januaru 2018. i tvrdio da do ubistva nije znao da je Baltić iz kriminogene sredine.
 
Danas je svedočio Branislav Đurđev, nekadašnji šef Odseka za upravne poslove Policijske uprave Novi Sad, koji je govorio o pravilima koja važe kada se nekome prvi put izdaje lična karta, kakav je slučaj bio sa Slobodanom Zecom, odnosno Zvicerom.
 
Đurđev je ispričao da je dovoljno da osoba koja se prijavljuje na određenu adresu donese originalni vlasnički list i ličnu kartu vlasnika nekretnine i time se smatra da postoji njegova saglasnost.
 
Objasnio je i da se, ukoliko neko prvi put vadi biometrijski dokument u Srbiji, njegov identitet utvrđuje izjavom dva svedoka ili stranim dokumentom, ali da se taj predmet u svakom slučaju šalje na proveru statusa državljanstva u Beograd. Tek nakon toga, tvrdi on, pristupa se izradi dokumenata. 
 
Suđenje će biti nastavljeno sredinom septembra.
 
Zviceru se sudi u odsustvu, jer je u bekstvu. On je, piše u optužnici, šest puta tokom 2015. i 2016. koristio lažni pasoš za prelazak granice.
 
Uprkos tome što je policija Zvicera označila kao vođu kavačkog klana, a predstavnici vlasti ga optuživali za brojna krivična dela, pa i planiranje ubistva predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ovo je za sada jedini postupak koji se protiv njega vodi u Srbiji.
  • Ja

    14.06.2022 07:38
    Cuj, zbog pasosa..
  • Milan NS

    14.06.2022 07:37
    Video od Kosmajca
    da može da se provuče uz optužbu da šuruje s geometrom, pa i on probao.
    "Ko je rekao diler? JA REKAO DILER?! Ja sam rekao Viler, Teks Viler..."
  • VD

    14.06.2022 07:16
    Pa ko je sad tu kriv. Policajac koji mu je to obezbedio ili Zvicer. "Da nema kupaca ukradene robe ne bi bilo ni lopova".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika