Radna grupa za bezbednost novinara pozdravila presudu napadačima na Daška Milinovića

Radna grupa Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara ocenila je kao ohrabrujuću odluku Višeg suda u Novom Sadu koji je potvrdio presudu napadačima i naručiocu napada na novinara Daška Milinovića.
Radna grupa za bezbednost novinara pozdravila presudu napadačima na Daška Milinovića
Foto: 021.rs
"Radna grupa ističe da odluka Višeg suda u Novom Sadu predstavlja primer dobre prakse u slučajevima napada i krivično-pravne zaštite novinara", piše u saopštenju koje je prosledila Vlada Srbije.
Radijski voditelj Daško Milinović bio je napadnut 16. aprila 2021. godine kada je odlazio na posao, dvojica okrivljenih su uhapšena, dok se treći okrivljeni kasnije predao.
Jednom od napadača izrečena je kazna kućnog zatvora u trajanju od 10 meseci, drugom napadaču kazna zatvora u trajanju od jedne godine i dva meseca, dok je osobi koja je podstakla napad izrečena kazna u trajanju od jedne godine i četiri meseca zatvora.
 
"Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara ponovo ističe da se moraju temeljno i pažljivo pratiti svi slučajevi napada i ugrožavanja lične bezbednosti novinara i poziva sve nadležne organe da u takvim slučajevima reaguju bez odlaganja i sa posebnom pažnjom", navodi se u saopštenju.
 
Istakli su da će Radna grupa i nadalje insistirati da u slučajevima napada na novinare i ugrožavanja njihove bezbednosti reakcija državnih i pravosudnih organa bude brza i efikasna, a da počinioci budu adekvatno kažnjeni u skladu sa zakonskim rešenjima koja omogućuju viši stepen zaštite za lica koja se bave javnim informisanjem.
 
"Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara očekuje da osuđeni u ovom slučaju budu u najkraćem roku i poslati na izdržavanje kazne", dodaje se u saopštenju.
  • Gordana

    24.06.2022 21:09
    Tako treba
    Svaki napad da bude kažnjen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika