U novosadskom Prekršajnom sudu prednjače postupci zbog nasilničke vožnje, kazne mahom novčane

Statistički podaci pokazuju da u novosadskom Prekršajnom sudu u prvih šest meseci prednjače predmeti iz oblasti saobraćaja, Zakona o javnom redu i miru, kao i zbog nasilja u porodici.
U novosadskom Prekršajnom sudu prednjače postupci zbog nasilničke vožnje, kazne mahom novčane
Foto: 021.rs
Dnevnik prenosi da je u ovom periodu rešeno 9.500 predmeta, što je približno broju od prošle godine, odnosno 27 sudija je primilo po 300 predmeta, dok ih ukupno imaju dvostruko više.
Predsednik Prekršajnog suda Kamenko Kozarov navodi da je u prvoj polovini 2022. godine uočljiv veliki broj zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nasilničke vožnje, njih 102, a samo tri još nisu rešena. On dodaje da je pri dežurstvu sudija u letnjim mesecima uočljiv rast slučajeva nasilničke vožnje, odnosno prekoračenja brzine i vožnje pod dejstvom alkohola.
Prema njegovim rečima, prethodnih šest meseci je rešeno oko 600 zahteva iz oblasti javnog reda i mira.
 
Kozarov napominje da je rešen svaki od 71 zahteva po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, a među okrivljenima se našlo i 15 osoba ženskog pola. Statistika pokazuje da je najviše okrivljenih za ove prekršaje starosti od 36 do 60 godina, petoro ih je starosti od 18 do 24 godine, kao i dvoje okrivljenih koji su zašli u sedmu deceniju. 
 
Prekršajne sudije najviše izriču novčane kazne, čak 7.312, i za to je naplaćeno preko 288 miliona dinara. Od izrečenih novčanih kazni na kraju se oko 45 odsto preinači u kazne zatvora zbog neplaćanja u ostavljenom roku. 
  • Neša

    22.08.2022 14:06
    Nedostaje još nešto
    Koliko su policajci nahvatali "nasilnih" biciklista po selima u okolini?
  • Ns

    22.08.2022 13:46
    Jezivo
    Zakon napravljen tako da svako savakoga moze da prijavi. Kazne za voznju se samo kace ljudima da se popuni manjak u budzetu. Zakon koji nema nikakvog smisla, jednostavno jezivo je sta ova drzava radi.
  • Логика?

    22.08.2022 11:51
    Нека ми неко објасни
    Како је могуће да је за државу исплативо, казни човека, човек дође на суд, изрекну му казну од 20.000 динара, човек не уплати казну, оде у затвор на 20 дана, држава троши паре зато што се он налази у затвору, није добила 20.000 које је хтела да наплати а притом је изгубила паре и сматра да је то случај решен.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika