Uzbunjivač iz NS policije dobio zaštitu suda zbog prijave protiv načelnika - odmazda nastavljena

Uzbunjivač i policijski inspektor iz Novog Sada Duško Kovačević, koji je ukazao na nezakonito ponašanje najviših funkcionera u policiji, posle četiri i po godine dobio je zaštitu suda, piše Pištaljka.
Uzbunjivač iz NS policije dobio zaštitu suda zbog prijave protiv načelnika - odmazda nastavljena
Foto: 021.rs (Ilustracija)

U sporu koji se vodi od 2018. godine, uzbunjivača zastupaju advokati Pištaljke. Sudija Višeg suda u Novom Sadu Marko Prentović obavezao je Ministarstvo unutrašnjih poslova da prekine sa odmazdom prema uzbunjivaču, odnosno da prekine da ga ignoriše i odbija komunikaciju sa njim i da počne da mu daje radne zadatke.

Na ime pretrpljene štete i duševnih bolova ministarstvo je dužno da isplati 200.000 dinara i da o svom trošku presudu objavi u dnevnom listu Politika. 
Da bi doneo ispravnu presudu, sudija Prentović je ponovo izvodio dokaze jer je Vrhovni kasacioni sud ukinuo prethodne dve presude u kojima su sudovi odbili da daju zaštitu tvrdeći da tužba nije podneta u roku. Sudija je ocenio da je uzbunjivač učinio verovatnim da su prema njemu preduzete štetne radnja zbog dostavljanja informacija, a da MUP-a nije dokazao da štetne radnje nisu u uzročno-posledičnoj vezi sa radnjom uzbunjivanja.
 
"Sud u konkretnom slučaju verovatnost uzročno-posledične veze temelji i na činjenici da je u odnosu što nadređenih, što ostalih zaposlenih u jedinici za potražne delatnosti (većeg dela ove grupe) došlo do promene u komunikaciji sa tužiocem u smislu da su prestali da komunicaraju sa njim, da je tužiocu bilo zabranjeno da ide i u toalet bez javljanja, da nije pozivan na sastanke, s obzirom na to da su u prethodnom periodu, odnosno do avgusta 2017. godine, ostali zaposleni imali korektan odnos i saradnju sa tužiocem, te je ovakav vid ponašanja bio usmeren samo na tužioca u navedenoj grupi", piše u presudi, a prenosi Pištaljka.
 
Presuda nije konačna, budući da MUP ima pravo žalbe. Međutim, dok je uzbunjivač čekao presudu, njegov poslodavac je nastavio da vrši odmazdu, ovog puta promenivši metod.
 
Pošto Dušku Kovačeviću godinama nisu davali radne zadatke, sada mu je naloženo da radi prekovremeno i dodatne noćne sate, iako je srčani bolesnik sa zakazanom operacijom. Takođe, Kovačevića pozivaju na vežbe pucanja iako znaju za njegove zdravstvene probleme i uprkos tome što po lekarskoj odluci on ne sme da ide na takve vežbe. MUP odbija i da mu izda potrebno uverenje za odlazak u penziju, na koju ima pravo jer je ispunio zakonske uslove.
 
Duško Kovačević je nagrađivani policajac, ranjavan na dužnosti i odlikovan. Ministru policije prijavio je bivšeg v.d. načelnika Odeljenja kriminalističke policije Slobodana Drmanca zbog navodnog nasilničkog ponašanja prema privedenom licu. Osim toga, prijavio je i aktuelnog v.d. načelnika Policijske uprave Novi Sad Gorana Radonjića, te bivšeg v.d. načelnika Milorada Šušnjića, jer su, navodno, nezakonito angažovali policajce da postupaju prema njihovim usmenim naređenjima.
 
Tri dana pošto je izvršio uzbunjivanje, protiv Kovačevića je pokrenut disciplinski postupak zato što se nije javio pretpostavljenom na telefon. Uzbunjivač Kovačević je u tom trenutku bio kod lekara, pošto je na radnom zadatku zadobio povredu glave dok je hapsio počinioca krivičnog dela. U to vreme Kovačević i njegova porodica dobijali su i pretnje, zbog čega je on i potražio pomoć Pištaljke. Kovačević je oslobođen odgovornosti u disciplinskom postupku zahvaljujući advokatima Pištaljke koji su ga zastupali.
 
Po navodima uzbunjivača, koji su potkrepljeni i video snimkom, unutrašnja kontrola MUP-a nije utvrdila nepravilnosti, dok  tužilaštvo vodi istragu već više od dve godine.
  • Pićuka

    12.12.2022 19:24
    Sva sreća da imamo zakon o uzbunjivačima. Da nemamo tretirali bi ih kao veštice u srednjem veku. A možda se Srbija najlogodnije oseća u srednjem veku.
  • Damir

    12.12.2022 09:10
    Kada padne ova kriminalna vlast želim ovog poštenog policajca za načelnika policije Novog Sada.
  • zoki zoki

    10.12.2022 09:31
    A i trenutni v.d. nacelnika je spomenut a ni dlaka mu sa glave ne fali, kamoli da je smenjen po hitnom postupku

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika