Inspektoru rada tri i po godine zatvora zbog zloupotrebe položaja

Presudom Višeg suda u Novom Sadu inspektor rada D.T. je oglašen krivim i pravosnažno osuđen na tri i po godine zatvora zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.
Inspektoru rada tri i po godine zatvora zbog zloupotrebe položaja
Foto: 021.rs
On je proglašen krivim zbog toga što od aprila do oktobra 2019. godine, kao službeno lice, odnosno kao inspektor rada zaposlen u Ministarstvu za rad, nije za učinjene prekršaje procesuirao određene osobe, čime je izvršio produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja.
U devet tačaka okrivljenom je stavljeno na teret da u Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, Beogradu, Vrdniku, Irigu i Rumi u više navrata nije podneo prijave za neprijavljene radnike, koji su bili bez ugovora sa poslodavcem i bez socijalnog osiguranja, kao i da je sačinio akte za firme sa neistinitim sadržajem. 
Takođe, optužnim aktom tereti se i da je jednom licu pribavio materijalnu korist i da je sa umišljajem podstrekivao drugo lice na izvršenje krivičnog dela.
 
"Sud je okrivljenom izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest meseci, u koju se uračunava vreme provedeno u pritvoru. Navedenom presudom od okrivljenog je oduzeta imovinska korist stečena izvršenjem krivičnog dela i obavezan je da plati sudski paušal", navodi se u saopštenju suda.
 
Protiv prvostepene presude žalbu su izjavili branioci okrivljenog. Apelacioni sud u Novom Sadu je podnete žalbe odbio kao neosnovane.
  • Pićuka

    12.12.2022 19:19
    @Искуство, @Suri
    Čovek je lepo objasnio. Kada bi oni što mogu da odu uprivatnike ti ne bi ima vode, grejanja, struje itd.. Da li razumeš da bi neko da radi u tvoju korist i svih ostalih i za to bude adekvatno plaćen. Od toga što ti radiš ja imam, ustvari nemam, nikakve koristi. Od onog što ja radim imaju hiljade građana koristi.
  • Искуство

    12.12.2022 14:39
    Државни посо
    Из мог искуства, у тим такозваним "државним фирмама", просечно трећина људи ради много, за веома мале плате, а сви остали се шлепају уз њихов рад и вуку велике зараде, јер имају везу. Сви знају шта треба урадити, али неки морају да питају Норвежане.
  • Suri

    12.12.2022 10:01
    Aktuelno
    A ovih dana baš štrajkuju ti iz "državnog posla" da su im plate male i da od njih ne mogu da žive. Pa gospodo "genijaslci, stručnjaci i veliki radnici" idite u privatnike pa zaradite koliko vam treba. A ne štrajkuju oni sa Biroa koji nisu nikada dobili šansu da rade niti će je dobiti, a imaju iste ili bolje kvalifikacije od "štrajkača".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika