Suđenje za nesreću u kojoj je stradao biciklista, a optuženi pobegao: Kažnjen svedok koji ne dolazi

Završetak glavnog pretresa Novosađaninu S. C. (59) optuženom da je automobilom usmrtio biciklistu na putu Sirig - Novi Sad i pobegao sa lica mesta, odloženo je zbog nedolaska svedoka u Viši sud.
Suđenje za nesreću u kojoj je stradao biciklista, a optuženi pobegao: Kažnjen svedok koji ne dolazi
Foto: 021.rs

Na predlog tužilaštva privilegovanom svedoku, koji se već nije odazivao sudu, a nije opravdao svoj nedolazak, uz rešenje o kažnjavanju, uputiće se poziv za naredno ročište 11. januara, kada se planira i iznošenje završnih reči, piše Dnevnik.

Pred novom predsedavajućom veća sudija Sanjom Berak optuženi je, na ranijem ročištu, ostao pri ranijoj odbrani da ne priznaje krivična dela koja mu se stavljaju na teret. On je, inače, kako je ranije izjavio, godinama radio u istoj firmi sa sada pokojnim Nedeljkom Kondićem.

U dosadašnjem postupku ispitani su svedoci - policijski službenici koji su radili uviđaj, kao i sudski veštaci.

Saobraćajci su potvrdili da je tog 17. decembra uveče na licu mesta u travi pored kolovoza pronađeno crveno svetlo bicikla koje je još treperilo, kao i ručna bela lampa.
 
Veštaci, koji su izradili osnovne i dopunske nalaze, ocenili su na osnovu preračunate alkohemije da je okrivljeni, po psihijatrijskim merilima, bio u momentu događaja na samoj granici lakog i srednjeg stepena alkoholisanosti. Ukazali su i na to da je okrivljeni bio smanjeno sposoban da bezbedno upravlja vozilom, ali ne do bitnog stepena. 
 
Inače, na sučeljavanju stručnih stavova veštaka za saobraćajnu oblast, na ročištu koje je održano pred prethodnim većem u aprilu izložene su dve potpuno suprotne varijante. Naime, stručni savetnik kog je angažovala odbrana naveo je da je nastradali biciklista u magli promašio svoju firmu i okrenuo se da bi se vratio nekoliko stotina metara, što se poklapa sa odbranom okrivljenog.
 
On je ocenio da, u slučaju da je biciklista bio unutar jednog metra od ivice kolovoza, ne bi došlo do smrtnog kontakta i dodao da se biciklista kretao u suprotnom smeru u odnosu na automobil koji ga je udario, a da o tome svedoče oštećenja na dvotočkašu i na automobilu. Po njegovom stavu, u slučaju da se biciklista kretao na preporučenom odstojanju od ivice, automobil bi prošao pored njega bez udesa.
 
Naveo je i da u specifičnoj situaciji smanjene vidljivosti vozač "pasata" nije imao vremena da reaguje i bezbedno smanji gas, a uz detaljno obrazloženje uz pomoć brojki. 
 
Veštak, koji je ranije uradio nalaz i mišljenje, ostao je tada pri svom zaključku i posle izlaganja stručnog savetnika, ali se u ključnim gledilišta nije složio s kolegom kog je angažovala odbrana.
 
On smatra da je nastradali biciklista išao u istom smeru i da je to objasnio u svom nalazu koji podupire zaključak veštaka za sudsku medicinu, tragovi na mestu uviđaja i fotografije iz spisa sa lica mesta. 
 
Na njima se vidi da nastradali biciklista nema vidljivih povreda na licu koje bi, po njegovom stavu, morao imati pri udaru iz suprotnog smera, naročito imajući u vidu oštećenja bicikla i automobila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika