Sedmorki koja je gajila kanabis u Veterniku i Vinči ponovo se sudi, prvo dobili pet godina zatvora

Trećestepeno veće Apelacionog suda u Beogradu ukinulo je drugostepenu presudu kojom je osuđena sedmočlana grupa na kazne zatvora od po pet godina.
Sedmorki koja je gajila kanabis u Veterniku i Vinči ponovo se sudi, prvo dobili pet godina zatvora
Foto: 021.rs
Oni su osuđeni za proizvodnju kanabisa u improvizovanim laboratorijama u Veterniku i Vinči sa ciljem dalje prodaje. Predmet je vraćen drugostepenom veću tog suda na ponovno odlučivanje.
Drugostepenom presudom osuđeni su za krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, navodi se u odluci objavljenoj na sajtu suda.
Prvostepenom presudom su osuđeni bili samo dvoje na kazne zatvora od po pet godina, dok su još dvoje bili osuđeni na kazne zatvora od po tri meseca za neovlašćeno držanje opojnih droga. Takođe, prvostepenom presudom su petoro je bilo oslobođeno optužbe da su kao organizovana kriminalna grupa izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.
 
Drugostepenom presudom Apelacionog suda ta odluka je preinačena i svi pripadnici grupe su osuđeni na kazne zatvora od po pet godina.
 
Po nalaženju trećeg stepena Apelacionog suda, izreka drugostepene presude je nerazumljiva i suprotna razlozima koji su dati u obrazloženju, nisu dati jasni razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja.
 
Takođe, kako se navodi, pojedine odlučne činjenice od značaja za pravilno i zakonito presuđene ostale su neutvrđene i nedovoljno razjašnjene, pri čemu postoji znatna protivrečnost između onoga što se navodi u razlozima presude o sadržini zapisnika o iskazima datim u postupku i samih zapisnika.
 
Drugostepenom presudom okrivljenima je izrečena i mera bezbednosti oduzimanja predmeta, pa je oduzet biljni zasad koji se nalazio u 473 saksije i biljna materija zelene boje, kao i skoro tri kilograma sirovog kanabisa.
 
Inače, svi se terete da su od 2014. godine do 2015. godine u Vinči, Veterniku i Jagodini u sastavu grupe, u improvizovanim laboratorijama za uzgoj kanabisa u veštačkim uslovima, neovlašćeno proizvodili i držali radi prodaje kanabis.
  • Jovo Travar

    22.03.2023 09:47
    U sve više zemalja, tržište kanabisa se razvija u legalan ekonomski sektor sa preduzetnicima, zaposlenima, zaradom i porezima. U Srbiji se vlasti i dalje pridržava zabrane koja samo predstavlja teret za različite policijske službe i funkcionisanje pravosuđa. Vučiću, legalizuj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika