Četvoro osuđeno na ukupno 52 godine zatvora za ubistvo beskućnika u Kineskoj četvrti

Viši sud u Novom Sadu osudio je na ukupno 52 godine zatvora četvoro okrivljenih za ubistvo beskućnika A.P. (34) iz Beograda, u Kineskoj četvrti, 30. oktobra 2021. godine.
Četvoro osuđeno na ukupno 52 godine zatvora za ubistvo beskućnika u Kineskoj četvrti
Foto: 021.rs
M.M. i Ž.M. su osuđeni na kaznu zatvora od po 15 godina, M.T. je osuđen na kaznu zatvora od 12 godina, dok je Z.Đ. osuđena na 10 godina zatvora, objavljeno je na sajtu Višeg suda u Novom Sadu.
Oni su proglašeni krivim za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu. U izrečene kazne zatvora im je uračunato vreme koje su proveli u pritvoru, koji im je produžen do upućivanja u zatvor.
Prilikom ocene dokaza, sudsko veće je prihvatilo odbrane okrivljenih samo u onim delovima koji su potvrđeni drugim materijalnim dokazima, smatrajući da su u celini odbrane okrivljenih date na glavnom pretresu usmerene u pravcu umanjenja krivične odgovornosti.
 
Sud nije sporio da je ubistvu prethodio događaj kada je A.P. u jednom momentu izvadio sataru iz unutrašnjeg džepa svoje jakne i, bez ikakvog povoda, njome pokušao da udari jednog od okrivljenih. Ali nakon izbegnutog udarca, četvoro okrivljenih su kao brojniji i jači nasrnuli na oštećenog, zadajući mu brojne udarce rukama i nogama, nanevši mu teške telesne povrede opasne po život.
 
Sud je cenio stepen upornosti okrivljenih da ga povrede, imajući u vidu težinu, broj i lokalizaciju nanetih povreda. Takođe, cenio je ravnodušnost okrivljenih prema oštećenom i prema osnovnoj vrednosti - ljudskom životu, jer su svi okrivljeni pobegli sa lica mesta, ne znajući da li je oštećeni živ.
 
Sud smatra da su okrivljeni, iako su bili pod dejstvom alkohola, postupali sa umišljajem i svesni činjenice da navedenim radnjama mogu prouzrokovati smrt drugog lica. 
 
Okrivljeni su obavezani da solidarno isplate zakonskoj zastupnici ubijenog naknadu za troškove sahrane, kao i nematerijalne štete za duševne bolove usled smrti bliskog lica u iznosu od 1.000.000 dinara.
 
Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Novom Sadu.
  • Jezivo

    27.03.2023 13:35
    Uf ne znam za vas ali meni je cudno da zivim u drzavi gde ubijes coveka i posle 10 godina izadjes iz zatvora kao da se nista nije desilo. Kakva je to pravda? Ubijes nekoga i nema veze provesces koju godinu u zatvori i onda idemo dalje… I onda takvi likovi zive u tvom komsiluku, sreces ih na ulici i ostalo…
  • gramrazuma

    25.03.2023 11:27
    Ah da, samo srpsko reformisano i >>nezavisno
  • V5

    24.03.2023 21:56
    Da pričekamo
    Malo je, a još sledi apelacioni sud.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika