Maloletnici uhapšeni u Novom Sadu: Pretili da će poneti oružje u školu, nađena replika puške

Trojica maloletnika, uzrasta 15 i 16 godina uhapšeni su u Novom Sadu zbog sumnje da su učinili krivična dela ugrožavanje sigurnosti i izazivanje panike i nereda.
Maloletnici uhapšeni u Novom Sadu: Pretili da će poneti oružje u školu, nađena replika puške
Foto: 021.rs
Sumnja se da su ova trojica učenika srednje Mašinske škole, na društvenim mrežama, objavljivala preteće poruke i fotografije oružja koje će, navodno, poneti u školu.
Pretresom stana jednog od njih policija je pronašla repliku automatske puške.
Osumnjičeni maloletnici iz Novog Sada, Beočina i Temerina privedeni su nadležnom sudiji Višeg suda u Novom Sadu koji je svoj trojici odredio pritvor.
 
Dežurna sudija za prethodni postupak Višeg suda u Novom Sadu Slobodanka Gutović, u svojstvu sudije za maloletnike, odredila je pritvor do 30 dana iz razloga što postoje okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticajem na svedoke i zbog okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom vremenskom periodu mogli da dovrše pokušano krivično delo, navode u Višem sudu.
 
Sve ovo dešava se dan nakon masovnog ubistva kod Mladenovca i nekoliko dana nakon što je dečak pucao u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i ubio i ranio više dece i ljudi.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će nakon dve tragedije po hitnom postupku biti donete mere kojima će, kako je rekao, biti izvršeno gotovo potpuno razoružanje Srbije.
 
On je rakao i da će biti provereno 45.000 profila na društvenim mrežama "kojima se dopadaju ubice". U Srbiji je bilo više od 25 intervencija zbog incidenata učenika koji su pokušali da oponašaju dečaka koji je ubio osmoro đaka i portira u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.
Ukoliko se osećate uznemireno zbog ovih događaja, razgovarajte sa nekim. Brojne institucije, udruženja i stručnjaci otvorili su svoje linije za decu i odrasle kojima je potrebna psihološka podrška. 
 
Institut za mentalno zdravlje u Beogradu: 063 8681757 i 063 8682217
 
Klinika za psihijatriju: 066 8300854
 
Društvo psihologa Srbije: psiholoskapodrskadps@gmail.com
 
Nadel - Nacionalna dečja linija: 116 111
 
Savetodavni telefon za roditelje: 0800 007 000
 
Centar za mentalno zdravlje: 011 361 2467
 
Pokret Nesalomivi: 0800 001 002
 
Centar Srce: 0800 300 303
 
Klinika Laza Lazarević, Nacionalna linija za pomoć adolescentima: 0800 309 309
  • Bojan

    06.05.2023 18:08
    Samo je do roditelja
    Deca divlja i nevaspitana (po ugledu na roditelje normalno), psuju i ponizavaju, vredjaju svakoga pa i nastavnike. Ako se nastavnik pozali, onda jos dodje roditelj "zlatnog" deteta pa se izdere i preti nastavniku. A nastavnik onda jos bude nariban od strane direktora, jer jelte to je dete uglednog clana partije i skola je ponosna sto je bas kod nas. E zato imate sve ovo, ne zbog Pinka, ne zbog rijalitija, ne zbog Amerike. Samo i iskljucivo zbog nas samih. I da se razumemo, krivi su i roditelji i deca!
  • Cenzura

    06.05.2023 14:54
    Navijam da se uvede cenzura na tv i medijima u smislu da nema psovanja, nema zargonskih izraza, ruznih i pogrdnih reci. U nase vreme dok je postojala ta cenzura nije se moglo cuti na tv da neko umesto reci "odlicno", koristi rec "extra" ili "vrh", a o psovkama nije bilo ni govora. Mozda na ulici moze da prodje ali ne bi smelo na nacionalnoj televiziji. Nekada na TV pre ponoci nisu pustali filmove sa scenama nasilja. Pokusah nekoliko puta da pisem zalbe kad naidjem na film sa nasiljem u sred bela dana, ali ne vredi...
  • Musaši

    06.05.2023 11:49
    Osamdesetih godina kada je dozvola za držanje bila i dozvola za nošenje, nije bilo toliko ubistava, dok ovakvih masovnih nije bilo uopšte.
    Doduše tada nije bilo Pinka i happy-ja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika