Posle 12 godina presuda za novosadsku Metals banku: Šestoro osuđeno na ukupno 11 godina zatvora

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu za organizovani kriminal osudilo je šest osoba na kazne zatvora u predmetu Metals banka, saopštio je danas Viši sud.
Posle 12 godina presuda za novosadsku Metals banku: Šestoro osuđeno na ukupno 11 godina zatvora
Foto: 021.rs
Na zatvorske kazne zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica osuđeni su A. P, M. T, N. M, S. T, A. L. i A. P.
 
A. P. osuđen je na tri godine zatvora, M. T. na dve i po godine, A. L. na dve godine i dva meseca, N. M. na godinu i četiri meseca, S. T. sa 11 meseci i A. P. na godinu i dva meseca.
Istovremeno, oštećenoj Razvojnoj banci Vojvodine dosuđen je imovinsko-pravni zahtev u iznosu od nešto više od milijardu dinara, pa su svi okrivljeni obavezani da solidarno Razvojnoj banci isplate 981,7 miliona dinara, a A. P. i M. T. dodatnih 114,5 miliona dinara.
 
Protiv presude dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u Beogradu.
Apelacioni sud u Beogradu je u maju prošle godine ukinuo prvostepenu presudu kojom su nekadašnji članovi Upravnog i Izvršnog odbora novosadske Metals banke bili osuđeni na zatvor zbog zloupotreba sa kreditima, koji su odobravani firmama 2007. i 2008. i naložio da se ponovi suđenje pred Višim sudom u Beogradu.
 
Postupak protiv njih pokrenut je još 2011. godine.
 
Optuženi se terete za nezakonito odobravanje kredita novosadskim firmama, što su oni negirali i tvrdili da je pozadina rušenja Metals banke "politička priča, čiji je cilj bio nasilna vlasnička transformacija te nekada uspešne banke".
 
Metals banka je bila jedna od najuspešnijih banaka u koju je Narodna banka Srbije 2008. godine uvela privremene mere, a kasnije je dokapitalizovana i transformisana u Razvojnu banku Vojvodine koja je ugašena pet godina kasnije.
  • Дуле

    12.12.2023 22:31
    Кредите су давали за увођење гасног инфрацрвеног грејања ,које је апсолутно неефикасно и неекономично.У Победи смо се смрзавали а за гас плаћали колико и за плате за целу фирму.После два месеца су грејање искључили и купили радницима зимска одела.
  • B

    07.12.2023 12:39
    Za milijardu
    Dobrovoljno bih odrobijao tol'ko koliko će svi oni zajedno.
    Sramota.
    A hokej nam je svakako smešan i sa i bez metals banke.
    Još uvek se sećam kako su Rusi plakali od smeha kad su gledali Vojvodinu protiv Zvezde.
  • Lexv

    07.12.2023 11:51
    A kad ce presude clanovima izvrsnog veca i njihovih burazerskih firmi koje su ukrale Ananiju Metals banku i od nje napravili proticni bojler za pranje para zvani RBV? Ananije je bio gospodin covek za ove sto su dosli posle njega u banku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika