Policajac iz Futoga uslovno osuđen: Nezakonito pribavljao poverljive podatke MUP-a

Policijski službenik D. G. (47) iz Futoga osuđen je na uslovnu kaznu od tri meseca zatvora zbog krivičnog dela iz Zakona o tajnosti podataka, odluka je Višeg suda.
Policajac iz Futoga uslovno osuđen: Nezakonito pribavljao poverljive podatke MUP-a
Foto: 021.rs
Uslovna kazna neće biti izvršena ako on u roku od godinu dana ne počini novo delo, piše Dnevnik.
 
Posle završetka dokaznog postupka pred sudijom Sanjom Berak, tužilaštvo je ostalo pri optužnom predlogu, smatrajući da je delo dokazano i napomenulo da je osoba za koju je optuženi dao podatke bila van zemlje.
Branilac okrivljenog, advokat Jovan Radanović je u iscrpnoj završnoj reči naglasio da su pojedini policijski službenici svedočili da poseduju beležnice u koje su unosili podatke o njima bezbednosno interesantnim osobama.
 
Po njihovim iskazima, postoji mogućnost da su ponekad tražili podatke o službeno zanimljivim osobama, koje su se u tom momentu mogle nalaziti i u inostranstvu.
 
Radanović je istakao da je njegov branjenik bez mrlje u životu i u karijeri, te da nije osuđivan i da mu je ovaj postupak ugrozio zdravlje.
Okrivljenom se pripisuje da je 10. septembra pretprošle godine u prostorijama policijske ispostave u Futogu neovlaćeno pribavio podatke koji predstavljaju tajne informacije s oznakom "poverljivo" na taj način što je proveravao lične podatke N. T. 
 
Navodno, pristupio je podacima koji su po obaveznim instrukcijama i pravilima u korišćenju informacionog sistema MUP-a označeni stepenom tajnosti "poverljivo", čime je, prema optužnom aktu, izvršio krivično delo iz Zakona o tajnosti podataka.
 
D. G. je opisivan kao službenik bez mrlje u karijeri, a tokom postupka tvrdio je da nije kriv.
  • Fića

    08.12.2023 16:09
    "Uslovno osuđen..."
    Da li to znači :
    "Budi oprezniji sledeći put"...?!
  • Srele

    08.12.2023 15:33
    Ko zna
    Šta li se tek događa na višim instancama...
  • Gari

    08.12.2023 15:00
    Legao je za braću u MUP, čim prođe kazna dobiće unapređenje. Tako funkcioniše mafija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika