Ninić: U petak u Novom Sadu počinje montirani sudski proces protiv advokata Kokanovića

Advokat Ivan Ninić izjavio je danas da u petak u Novom Sadu počinje, kako je rekao, montirani sudski proces beogradskom advokatu Čedomiru Kokanoviću.
Ninić: U petak u Novom Sadu počinje montirani sudski proces protiv advokata Kokanovića
Foto: Pixabay
Ninić je agenciji Beta kazao da optužnica novosadskog tužilaštva Kokanovića tereti za krivična dela "proganjanje" i "ometanje pravde", zbog objava na mrežama X i Fejsbuk, kao i na Viber grupama, o predsedniku Advokatske komore Vojvodine (AKV) Vladimiru Beljanskom i predsedniku skupštine AKV Nikoli Joviću.
 
"Sve Kokanovićeve objave su u domenu legitimne kritike načina funkcionisanja advokatskih komora s akcentom na AKV. U tim objavama nema 'proganjanja' već je reč o 'par ekselans' verbalnom deliktu", rekao je Ninić.
Prema njegovim rečima, optužnica protiv Kokanovića podseća na vreme komunističke diktature.
 
"Kokanović je sve objavljivao pod svojim imenom i za sve na šta je ukazivao ima činjeničnu podlogu, u vidu dokumenata. Nema osnova da se Kokanović goni po službenoj dužnosti i posebno nema razloga da se on već tri meseca drži u pritvoru", kazao je Ninić.
Upitan zbog čega smatra da je sudski postupak protiv Kokanovića montiran, Ninić je rekao da je za ovaj slučaj nadležan Viši sud u Beogradu.
 
"I Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal u Beogradu je jedino nadležno za sva krivična dela koja su izvršena putem računarske mreže. Verujem da je napravljen interni dogovor na nivou lokalnog pravosuđa u Novom Sadu, koji je dobio i politički zamajac, da se Kokanović pritvori i da mu se sudi. Podsetiću da je Kokanović uhapšen u svom stanu u Beogradu, kao najgori kriminalac, iako se radi o renomiranom advokatu sa 20 godina staža", naveo je on.
 
Ninić smatra da je proces protiv Kokanovića pokazna vežba vlasti radi zastrašivanja advokata i građana.
 
"Neverovatno je da niko ne prepoznaje opasnost i društvenu štetnost ovog događaja. Suđenje Kokanoviću je klasičan progon i poražavajuće je za advokatsku profesiju", naglasio je advokat.
 
Ninić je dodao da optužnica ima 33 strane i da se u njoj nalazi sve što je Kokanović u poslednjih deset meseci, pre hapšenja, napisao na društvenim mrežama i na Viber grupama.
 
"Kokanović je optužen i zbog toga što je prepravljao Koraksove karikature stavljajući na njih aktere iz advokatskog života. Optužen je i zbog animacija iz domaćih filmova, pisanja pesama i viceva i objavljivanja fotografija advokata i političara. Tužilac smatra da sve to predstavlja radnju krivičnog dela 'proganjanja'. Krivično delo 'proganjanje' je postalo instrument za represiju i odmazdu prema ljudima koji nemaju političku zaštitu i nisu miljenici režima", ocenio je Ninić.
Advokat Čedomir Kokanović nalazi se u pritvoru od 27. januara ove godine.
 
Beljanski je prijavio Kokanovića policiji u januaru ove godine, tvrdeći da mu preti ubistvo nakon što je na društvenoj mreži X (bivši Tviter) objavio uvredljiv tekst. Ovaj tekst pratila je i fotografija automobila koji je prethodno zapaljen Beljanskom. 
 
Beljanski je dodao da je Kokanović i ranije objavljivao slične stvari na društvenim mrežama, zbog kojih nikada nije odgovarao, iako je on obaveštavao tužilaštvo o tim pretnjama.
  • Dmitar

    20.04.2024 18:04
    Proces nije ni počeo, a odbrana tvrdi da je montiran.
    Ako nije kriv nemaju razloga za brigu.
  • Vojvođanin

    17.04.2024 17:36
    ...bavio se i "advokaturom"?
    Adv.Ninić navodi da je njegov klijent (Kokanović) "prepravljao Koraksove karikature,pisao pesmice i viceve,objavljivao slike advokata i političara,bavio se animacijom domaćih filmova"...zaboravio je da navede da mu je klijent objavio i sliku zapaljenog automobila adv.Beljanskog i to pre nego što je i zaista zapaljen...pa,zar je takvim ljudima mesto u advokaturi? Zbog takvih i sličnih,ljudi gube u poverenje Advokatske profesije i poistovećuju druge,poštene i korektne advokate,sa dotičnim!!!
  • zezate se...

    17.04.2024 14:17
    auh
    verbalni delikt koji je zapalio automobil?!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika