Odloženo suđenje Egiću, advokati traže sučeljavanje sa devojkom koja ga optužuje za silovanje

Glavni pretres u postupku protiv bivšeg novosadskog političara okrivljenog za silovanje, koji je trebalo da se održi juče, 23. aprila, odložen je za 24. jun.
Odloženo suđenje Egiću, advokati traže sučeljavanje sa devojkom koja ga optužuje za silovanje
Foto: 021.rs
Kako u Višem sudu u Novom Sadu navode za 021.rs, pretres protiv okrivljenog Srđana Egića, odložen je zbog nedolaska oštećene.
 
U sudu u odgovoru dodaju da je oštećena preko punomoćnika dostavila medicinsku dokumentaciju.
 
Ipak, odlučeno je da pretres bude odložen.
Na sledećem pretresu sud će odlučivati o tome da li će suđenje biti otvoreno za javnost.
 
Tada će, kako navode u odgovoru za 021.rs, biti doneta i odluka o predlogu branilaca okrivljenog da se oštećenoj ukine status posebno osetljivog svedoka
 
Inače, status posebno osetljivog svedoka najčešće se dodeljuje žrtvama silovanja, kako ne bi morale da daju iskaz pred okrivljenim za krivično delo i njegovim braniocem, kako ne bi ponovo prolazile kroz traumu. Oštećene mogu da daju izjavu iz svoje kuće, sa nekog drugog mesta ili u posebnim prostorijama tužilaštva ili suda, pa i putem video-linka. 
Pitanja se posebno osetljivom svedoku postavljaju samo preko organa postupka, a ne direktno. Sudija ili tužilac u ovakvim slučajevima moraju da se  prema svedoku odnose sa posebnom pažnjom, tako što će izborom pitanja i načinom ispitivanja nastojati da se izbegnu moguće štetne posledice krivičnog postupka po ličnost, telesno i duševno stanje svedoka.
 
Mogućnost sučeljavanja posebno osetljivog svedoka i okrivljenog gotovo je isključena, ali sud to može, u izuzetnim situacijama odobriti.
 
Podsetimo, Srđan Egić je bio u pritvoru od 9. marta prošle godine, pa do početka marta ove godine, kada je dao jemstvo od više od 400.000 evra u dinarskoj protivvrednosti kako bi se branio sa slobode.
 
"On je upozoren da će, ukoliko prekrši dato obećanje, hipoteke na nepokretnostima biti realizovane u korist budžeta Republike Srbije i da će mu se ponovo odrediti pritvor", navodi se u odgovoru suda.
 
Egiću je izrečena i mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu da se javlja svakog meseca predsedniku sudskog veća. Istovremeno, njemu su oduzete putne isprave i zabranjeno je izdavanje novih do okončanja krivičnog postupka.
 
Podsetimo, nekadašnji novosadski funkcioner sumnjiči se za silovanje koje se, prema optužbama, dogodilo 8. marta prošle godine. On je negirao krivicu.
 
Devojka je dobila status posebno osetljivog svedoka i ona je tokom istrage ispitana u posebnoj prostoriji, "skrin sobi" Višeg suda u Novom Sadu.
Kontakti za žrtve seksualnog nasilja
 
Seksualno i svako drugo nasilje može se prijaviti bilo kojoj policijskoj stanici na broj 192.
 
Psihičku, pravnu i lekarsku pomoć žrtve mogu zatražiti i pozivima na:
 
- SOS linija za žrtve nasilja - 0800 222 003
 
- SOS telefona Autonomnog ženskog centra - 0800 100 007
 
- SOS telefon Centra za podršku ženama - Jedinstveni SOS telefon za Vojvodinu - 0800 101010
  • Goran

    27.04.2024 23:30
    Sve se radi po zakonu
    Sramota,optuzen za silovanje,a pusten u kucni pritvor. Eto sta radi sud i dokazuje da nije zakon isti za svakog. Ustvari ne postuju zakon. Osudjuju one koji nemaju veze, a ove pustaju. Na kraju ce i presuditi da nije kriv. To se zna.
  • Vaso

    24.04.2024 15:16
    @mojsije
    "odakle mu novac"
    Ju ju gluposti
    Ko zna da čita, jasno piše hipoteka. Ako razumeš šta je to?
  • Mojsije

    24.04.2024 14:56
    Ju ju
    Mozda je i Egic osetljiv!!! A niko ne se pita odakle mu toliki novac kao jemstvo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika