U Novom Sadu počinju Sajam knjiga i Sajam umetnosti

Novosadski sajam knjiga i izložba umetnosti "Art Expo" počinju danas, 3. marta u Master centru Novosadskog sajma i trajaće do ponedeljka, 9. marta, dok će se Sajam obrazovanja "Putokazi" održati 4. i 5. marta.
U Novom Sadu počinju Sajam knjiga i Sajam umetnosti
Foto: 021.rs
Na priredbama posvećenim književnoj i likovnoj umetnosti i obrazovanju nastupiće 175 izlagača, koji dolaze iz osam zemalja. Manifestacije će obeležiti gostovanje britansko-američke književnice Trejsi Ševalije, više od 100 programa u okviru "Dana Laze Kostića", popusti pri kupovini knjiga do 80 odsto, ponuda više od 500 obrazovnih profila za srednjoškolce i studente, turnir u basketu 3X3, tri tematske izložbe na "Art Expo" i Poklon-igra za posetioce u kojoj su izlagači darovali više od 400 naslova. 
 
Na Sajmu knjiga u okviru "Dana Laze Kostića" održaće se više od 100 programa uz gostovanja istaknutih domaćih i stranih pisaca. Posetioci će imati priliku da se, između ostalih, sretnu i sa Goranom Petrovićem, Milošem Latinovićem, Neletom Karajlićem, Urošem Petrovićem, Mirjanom Bobić Mojsilović, Džamalom Uarijašijem, Borislavom Čičovačkim, Jelenom Bačić Alimpić, Muharemom Bazduljem. Trejsi Ševalije će biti gošća Sajma knjiga u subotu, 7. marta.
 
Priprema se akreditovani skup Dani biblioteka i bibliotekara, kao i Dani ruske kulture. 
 
Na Sajmu knjiga biće uručena i književna nagrada Novosadskog sajma "Laza Kostić" za najbolje izdanje između dva Sajma, Nagrada za izdavački poduhvat i za dečju književnost. Za najlepšu knjigu biće dodeljen "Zaharije Orfelin".
 
Sajam obrazovanja će okupiti oko 80 institucija, koje će predstaviti više od 500 obrazovnih profila, odnosno sveobuhvatnu ponudu srednjeg i visokog školstva u našoj zemlji, upotpunjenu ponudom srednjih škola i fakulteta iz Slovačke, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Rusije i Kanade. "Putokazi" su prvenstveno namenjeni učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola.
 
Jedan od najatraktivnijih dodatnih sadržaja za učenike je Kup Sajma obrazovanja za srednjoškolce u basketu 3 na 3, a ove godine će biti održan u četvrtak, 5. marta. Kako se očekuje, pažnju će privući i intrigantno vizuelno, čulno i edukativno iskustvo, koje će nastupom na Sajmu omogućiti Muzej iluzija. 
 
Međunarodna izložba umetnosti "Art Expo" pod svoje okrilje je i ove godine okupila umetnike, akademske, edukovane i samouke slikare i omogućila predstavljanje galerija i pojedinaca, tematskih postavki, rukotvorina, antikviteta. Ponudila je i tri tematske izložbe. 
 
Iz riznice srpske umetnosti dvadesetog veka, na postavci pod radnim naslovom "Najezda s nebesi" biće izloženi crteži, kolaži i skulpture Zorana Petrovića, nastali u periodu od 1960. do 1996. godine. Radovi su iz fonda Gradskog muzeja u Vršcu. 
 
Druga tematska izložba "Osluškivanje nostalgičnih vremena", posvećena je Goranu Mitroviću, jednom od najznačajnijih savremenih umetnika poetskog realizma. Od 3. do 9. marta publika će moći da uživa u slikama rađenim u tehnici ulja na platnu kaširanom na dasci u duhu starih majstora.
 
Treća je jedinstvena i očaravajuća postavka Dušana Nonina "Ruke pune vekova" - kopije fresaka manastira Pive.
 
Tokom Izložbe biće uručena i Nagrada za izuzetne domete ostvarene u likovnoj umetnosti "Sava Šumanović".
 
Takođe, tokom trajanja ovih sajmova u auli Novosadskog sajma održaće se i Sajam zapošljavanja, o čemu više OVDE.
 
Radno vreme sajma će biti od 10 do 19 časova, izuzimajući petak i subotu kada će sajam za posetioce biti otvoren do 20 časova.
 
Ulaz na sajam je besplatan.
 
Ceo program možete pronaći OVDE.
  • NS

    03.03.2020 14:17
    Goran NS
    Goran je potpuno u pravu! Moja deca obavezno idu na sajam sa skolom! Cuj obavezno!!! Ja kao roditelj se ocigledno vise nista ne pitam! Super je sajam i sve ok ali danas ne!
  • Sabahudin

    03.03.2020 12:38
    Omerović
    To je sve samo ne sajam knjiga.
    Tuga, ćemer i jad.
    Jedne te iste njuške muvaju se i palamude decenijama prodajući maglu
    Jedni drugima dodeljuju nekakve nagrade a onda svi na praseće pečenje
  • Laloš

    03.03.2020 11:54
    A oće'l i Šešelj imati svoj štand i potpisivati svoja remek dela? Ako ga ne bude bilo ne idem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura